Ελλάδα

Γρίπη: Συναγερμός στον ΕΟΦ! Εντολή για άμεση εισαγωγή 50.000 αντιγριπικών εμβολίων!

Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης οδήγησαν το υπουργείο Υγείας να ζητήσει εισαγωγή εμβολίων. Μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί και χορηγηθεί πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων. Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 18. Το 80% των νεκρών από την γρίπη δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εντολή στον Ε.Ο.Φ. για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, έδωσε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμος Φαρμάκων, η συγκεκριμένη παραγγελία «διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο». Όσον αφορά στην αναγκαία και απαραίτητη αντι-ιική θεραπεία, τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια, επισημαίνει ο Ε.Ο.Φ, ο οποίος ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

Επίσης σημειώνει ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Να εμβολιαστούν όλοι και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας με τα στοιχεία να προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς οι νεκροί από ιό ΗΙΝΙ1 έχουν φτάσει ήδη τους 18! Η γρίπη είναι επικίνδυνη και εξακολουθεί να “θερίζει” σε όλη τη χώρα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη δεκάδες είναι τα περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μόνο το ΑΧΕΠΑ μέτρησε “τριάντα διαπιστωμένα κρούσματα γρίπης στις τελευταίες τρεις, τέσσερις εφημερίες” σύμφωνα με το διευθυντή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Παναγιώτη Κολλάρα, ο οποίος προσθέτει ότι “υπάρχουν και πάρα πολλά κρούσματα γρίπης τα οποία δεν είναι επιβεβαιωμένα, αλλά θεραπεύονται ως πιθανή γρίπη”.

Σε έξαρση η γρίπη μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι γιατροί συστήνουν εγρήγορση, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος έξαρσης της γρίπης και πλήττει κυρίως τα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους.

“Βρισκόμαστε τώρα στην οξεία φάση της γρίπης, τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και αυτό συνέβη μετά τις γιορτές, με το άνοιγμα των σχολείων. Με το που άνοιξαν τα σχολεία, είχαμε και αυτήν την έξαρση της γρίπης. Και πιο πολλά είναι τα παιδιά, βέβαια, αλλά έχουμε και μεγάλους. Σας είπα ότι έχουμε γύρω στα τριάντα διαπιστωμένα κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ και από αυτούς κάποιοι νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, είναι άτομα, για παράδειγμα, 35 ετών, δεν είναι μεγάλοι” λέει ο Παναγιώτης Κολλάρας.

“Το 80% των θανάτων από γρίπη είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί”

Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, επισημαίνει την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι για την εποχική γρίπη και όχι μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

“Το 80% αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 80% των θανάτων είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας παχύσαρκος, για παράδειγμα, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να εμβολιαστεί. Και ένας σαραντάρης παχύσαρκος πρέπει να εμβολιαστεί. Ένας δάσκαλος, για παράδειγμα, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να εμβολιαστεί” τονίζει ο Παναγιώτης Κολλάρας.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη

Στο μεταξύ σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της εποχικήε γρίπης στη χώρας μας, πραγματοποιήθηκε την πέμπτη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θ. Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα για την εποχική γρίπη ενώ αναφέρθηκε πως η δραστηριότητά της την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με τα στοιχεία να είναι θετικά καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με τον εμβόλιο για τη γρίπη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα όπως τονίστηκε το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων: Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μαϊμού» φάρμακα και ψεύτικοι γιατροί σε πανευρωπαϊκό κύκλωμα – Άρρωστοι με ανίατες ασθένειες σταμάτησαν θεραπείες, έρευνα και στην Αττική
Επιτήδειοι που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη υπόσχονταν μέσω διαδικτύου θεραπείες για σοβαρές και ανίατες ασθένειες - Τζίρος πάνω από 240.000 ευρώ
Κάποια από τα ψεύτικα φάρμακα και συμπληρώματα
17
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη – Ψάχνουν τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να τον συλλάβουν
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση 9
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
25
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους