Ελλάδα

Καιρός – Αρναούτογλου: Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις περιοχές

Ο καιρός έβαλε τα... γιορτινά του, και οι βοριάδες αναμένεται να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα επόμενα 24ωρα. Δείτε σε ποιες περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

ΚΑΙΡΟΣ: Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες με ισχυρούς βοριάδες, και ο Σάκης Αρναούτογλου, με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφιστά την προσοχή στους εκδρομείς. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο καιρός χαλάει πολύ από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με αυτό, ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφέρει χαρακτηριστικά για την κακοκαιρία:

“Φίλες και φίλοι, καλημέρα και χρόνια σας πολλά! Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν παγεροί βοριάδες σε αρκετές περιοχές της χώρας την Κυριακή και τη Δευτέρα!
– Όσοι έχετε προγραμματίσει ταξίδι με πλοίο στα νησιά του Αιγαίου, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για ιδιαίτερα ενισχυμένους βοριάδες ατά τη διάρκεια:
– Της Κυριακής 29/12 αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας, 30/12 , με ριπές που ίσως ξεπεράσουν τα 8 -9 Μποφόρ κατά τόπους, ικανές να δημιουργήσουν καθυστερήσεις – προβλήματα κυρίως στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
– Προσοχή όμως θα χρειαστεί κατά τόπους και στη στεριά, πχ Θράκη, Εύβοια, Αττική, Πελοποννησο, καθώς κι εδώ οι ριπές των βοριάδων (δείτε τις αποχρώσεις στο χάρτη) δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους και επικίνδυνες κυρίως για τους οδηγούς βαρέων οχημάτων και μοτοσυκλετών!
Οσον αφορά στους ανέμους προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας που δεν αποκλείεται μετά από μια πρόσκαιρη εξασθένηση την Τρίτη, να ξαναενισχυθούν, θα αναφερθώ με τα νεότερα στοιχεία αύριο”.

Δείτε τους σχετικούς χάρτης στην ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στη σελίδα του στο Facebook.

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/photos/pcb.2447829002123170/2447827858789951/?type=3&theater

Δείτε το βίντεο που δείχνει την εξέλιξη του καιρού από το meteo.gr

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η πρόγνωση καιρού από τον Τάσο Αρνιακό

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.  Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια. Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι :

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα. Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία επισημαίνει για τους πεζούς: Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Η ουρά Αθηνών - Λαμίας
8
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 9
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
42