Ελλάδα

Κλείνουν οι συμφωνίες για γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προσποιήθηκε τον υπάλληλο εταιρείας ηλεκτρισμού και «μπούκαρε» σε σπίτι: Καρέ – καρέ η στιγμή που αρπάζει σακούλα γεμάτη με μετρητά και τιμαλφή
Οι δράστες παριστάνουν ακόμη και τους γιατρούς, ζητώντας χρήματα για δήθεν έκτακτη ανάγκη και ζητούν και τους κωδικούς τραπεζικών καρτών, υποδυόμενοι ακόμη και τους λογιστές
Ληστεία
Δήμαρχος ρωσικής πόλης πίσω από εμπρηστική επίθεση στα Χανιά – Η εντολή για «μπουρλότο» στο πλαίσιο εκβιασμού και το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.
Η επίθεση έγινε σε κατοικημένη και τουριστική περιοχή και σύμφωνα με την Αστυνομία, έβαλε σε κίνδυνο περιοίκους και διερχόμενους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ