Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Σχεδόν 81.000 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα – «Καμπάνες» 87.400 ευρώ

Κορονοϊός: Σχεδόν 81.000 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα – «Καμπάνες» 87.400 ευρώ

Συνολικά 80.793 ελέγχους στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού διενήργησαν το τελευταίο 24ωρο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία). Κατέγραψαν 189 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν στους παραβάτες των μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού πρόστιμα ύψους 87.400 ευρώ. Οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν οι εξής:

1. Μη χρήση μάσκας
2. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης/Επίδειξη μη νόμιμης βεβαίωσης
3.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΕΑΔ διενήργησε επανέλεγχο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και επέβαλε δύο πρόστιμα στην επιχείρηση συνολικού ύψους 13.000 ευρώ και δεκατρία σε εργαζομένους συνολικού ύψους 6.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο 10.000 ευρώ καθ’ υποτροπή, της μη τήρησης της υποχρέωσης συμπλήρωσης ερωτηματολογίων εργαζομένων στη μονάδα, καθώς και για μη καταγραφή θερμομέτρησης εργαζόμενης σε νυκτερινή βάρδια για οκτώ ημέρες τον Φεβρουάριο του 2021.

Επιπροσθέτως, επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο 3.000 ευρώ διότι εντοπίστηκε να μην τηρεί την υποχρέωση διενέργειας περιοδικών εργαστηριακών ελέγχων είτε με τη μέθοδο rapid test είτε με τη μέθοδο PCR, σε εργαζομένους της μονάδας.

Επιπλέον, επιβλήθηκε 500 ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από δεκατρείς εργαζομένους διότι δεν έκαναν τεστ κάθε πέντε ημέρες, όπως επιβάλλεται από τον νόμο.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των υγειονομικών όρων (αποστάσεις σε τραπεζοκαθίσματα – απουσία απολυμαντικών).

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρήση μουσικής.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Επικράτεια

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.300 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε 74 αντικείμενα και σε 1.472 φυσικά πρόσωπα.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία σύλληψη για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Βεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ μία παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 188 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις