Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός – Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν – Πότε μπορεί να επιστρέψουν οι μάσκες

Κορονοϊός – Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν – Πότε μπορεί να επιστρέψουν οι μάσκες

Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού λόγω της έξαρσης των μεταλλάξεων, μίλησε στο Live News ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής. «Όλοι θα πρέπει από δω και πέρα να είμαστε πιο προσεκτικοί», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής στο Live News, «πράγματι υπάρχει μια έξαρση, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε κάποιες της ηπειρωτικής Ελλάδας, που σχετίζεται με το στέλεχος «Δέλτα» αλλά και τη θερινή περίοδο που η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά, το οποίο «θα περιορίσει τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό να συνωστίζονται σε περιοχές που ξέρουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι εύκολη».

Click4more: Πελώνη στο «Live News»: Το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά δεν είναι τιμωρία

Για το ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Δημήτρης Παρασκευής υπογράμμισε ότι η μάσκα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς, ωστόσο τόνισε πως το καλοκαίρι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» και πως είναι πιο δύσκολη η τήρηση των μέτρων και απαιτείται συνδυασμός τους.

Κορονοϊός – Παρασκευής: Ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις

«Είμαστε βέβαιοι ότι το στέλεχος «Δέλτα» είναι πιο μολυσματικό και γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί αν συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα νόσησης», σημειώνει στο Live News ο Δημήτρης Παρασκευής.

Click4more: Κορονοϊός: Κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Εύβοια – «Καμπανάκι» από την εξάπλωση και σκέψεις για νέα μέτρα

Για τη μετάλλαξη από την Κολομβία τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για τα χαρακτηριστικά της.

«Επειδή μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Παρασκευή στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο:  

 

πηγή: MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις