Ελλάδα

Κορονοϊός: Τέσσερις κλινικές από την Ελλάδα στην προσπάθεια ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών

Ο κορονοϊός απειλεί την ανθρωπότητα με την Ελλάδα να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών.

Σήμερα εγκρίθηκε η διεξαγωγή της μελέτης «Adaptive COVID-19 Treatment Trial» και στη χώρα μας. Πρόκειται για μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, μελέτη με ομάδα ελέγχου δοκιμή, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με κορονοϊό.

Η μελέτη είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίνεται η διεξαγωγή της μελέτης. Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, και χορηγός για την ΕΕ είναι το πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Συντονισμός από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

• Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

• Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό.

• Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη.

• Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον αν. καθηγητή, Συμεών Μεταλλίδη.

Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»
Ένας γιατρός περιγράφει την εμπειρία του για τον Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού - Τι είναι, πως χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να βοηθήσει ασθενή και γιατρό ως προς τη διάγνωση
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»
Έρχονται έντονες βροχές και καταιγίδες - «Ζόρικη» κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο
Την Κυριακή αναμένεται η κακοκαιρία να επηρεάσει όλη τη χώρα, φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, με φαινόμενα που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα
Βροχή στην Αθήνα
Στο μικροσκόπιο οι 6 φάκελοι αδειοδότησης του εργοστασίου Βιολάντα - Το προπάνιο, οι μαρτυρίες και τα επόμενα βήματα της έρευνας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόγειο όπου σημειώθηκε η έκρηξη φέρεται να ήταν «αδήλωτο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν εγκατεστημένοι ανιχνευτές διαρροής αερίων
Η επιχείρηση κατάσβεσης
Καιρός σήμερα: Θυελλώδεις άνεμοι αγγίζουν τα 8 μποφόρ – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 13 με 15 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου
καιρος