Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κώστας Βουτσάς: Τελευταίο αντίο στον “αιώνιο έφηβο”

Κώστας Βουτσάς: Τελευταίο αντίο στον “αιώνιο έφηβο”

Η μέρα στην Αθήνα “μουντή”. Και πως να είναι αλλιώς αφού σήμερα οι πάντες λένε το ύστατο χαίρε σε έναν άνθρωπο που χάρισε με τις ερμηνείες του άφθονο γέλιο. Ο Κώστας Βουτσάς οδηγείται στην τελευταία του κατοικία και όλοι είναι εκεί για να τον αποχαιρετίσουν όπως του αξίζει: με ένα μεγάλο χειροκρότημα. 

Από νωρίς, τα στεφάνια έχουν γεμίσει το χώρο έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, ανάμεσα σε αυτά, εκείνο της αγαπημένης του ΑΕΚ, του ΚΚΕ, της αδερφής του, του Γιώργου Βαρδινογιάννη, της Κάτιας Δανδουλάκη, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίμη Πλέσσα κι άλλων συγγενών και φίλων. 

Η σύζυγός του, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία ο Κώστας Βουτσάς ήταν παντρεμένος εδώ και τέσσερα χρόνια και είχαν αποκτήσει τον γιο τους Φοίβο, έφτασε πριν από τις 10:00, υποβασταζόμενη. Συγκλονισμένη και η κόρη του, Σάντρα, από το γάμο του με την Έρικα Μπρόγερ. 


Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη 


Ο Λάκης Λαζόπουλος 

Η Ελένη Φιλίνη 


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας 


Η αδερφή του Κώστα Βουτσά, Νίτσα 


Άνθιμος Ανανιάδης, Εύη Καραγιάννη 


Κώστας Μπακογιάννης


Άννα Φόνσου 


Λίλα Καφαντάρη 


Δημήτρης Μελισσανίδης 


Μιμή Ντενίση

Ο “αιώνιος έφηβος” του ελληνικού κινηματογράφου, ο άνθρωπος που με το γάργαρο γέλιο του, με την αγάπη του για τη ζωή και τον έρωτα, εκείνος που αρνήθηκε να γεράσει, ο Κώστας Βουτσάς, δεν είναι πια εδώ.

Ο σπουδαίος ηθοποιός άφησε στις 02:24 τα ξημερώματα της Τετάρτης (26.02.2020) την τελευταία του πνοή μετά από πολυήμερη μάχη που έδινε στην Εντατική του νοσοκομείου Αττικόν. 

Επί 19 μέρες ο Κώστας Βουτσάς έδινε τη μεγάλη μάχη, όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να βγεί κι από αυτή νικητής. 

Click4more Κώστας Βουτσάς: Ο αιώνιος έφηβος που λάτρεψε τις γυναίκες! Το παιδί από τον Βύρωνα που έκανε την Ελλάδα να γελάει

Η είδηση πως ο άνθρωπος που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο με τις ατάκες του, όπως το “Κατίνα, σαλαμάκι” και το “έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;“, άρχισε να γίνεται γνωστή λίγο μετά τις 06:00 το πρωί. Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει. Κι όμως, ήταν η πικρή αλήθεια. Ακόμη ένας μεγάλος του ελληνικού σινεμά, δεν είναι πια εδώ. 

Κώστας Βουτσάς, ο “αιώνιος έφηβος” 

Ο Κώστας Βουτσάς έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Επί 70 χρόνια υπηρετούσε την τέχνη του. Και ήταν από εκείνους που σημάδεψαν με τις ερμηνείες τους το ελληνικό σινεμά.

Σπουδαίος κωμικός, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο ρόλο του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη με «Το Ανθρωπάκι» (1969) ενώ το αυθόρμητο επιφώνημα του «Φσστ μπόινγκ», στο μιούζικαλ «Κάτι να καίει» (1964), “έγραψε”.

Click4more Κηδεία Κώστα Βουτσά –  Υποβασταζόμενη στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η Αλίκη Κατσαβού

Σθεναρός υποστηρικτής του, εξαρχής, υπήρξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο τον συνέδεε μακρόχρονη φιλία κι εκτίμηση.

Ήταν το 1961, όταν με την εμφάνιση του στον «Κατήφορο» απόκτησε ευρεία αναγνωρισιμότητα για να απογειωθεί στη συνέχεια ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ταινίες που έφταναν να κόβουν έως και 650 χιλιάδες εισιτήρια την δεκαετία του ’60 και του ’70. Κι ήταν το 1984 που ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρήκε στο πρόσωπο του Κώστα Βουτσά τον ιδανικό ερμηνευτή που θα ενσάρκωνε τα όνειρα και τις επιθυμίες ενός καθημερινού ανθρώπου («Ο έρωτας του Οδυσσέα», του Βασίλη Βαφέα).

Τα πρώτα χρόνια

Ο Κώστας Βουτσάς (Σαββόπουλος ήταν το οικογενειακό του όνομα) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα ανήκουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του. Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιΐας κι ο μικρός Κώστας επινόησε διάφορες δουλειές του ποδαριού για επιβίωση. Στα χρόνια της Κατοχής μοίραζε προκηρύξεις στους κινηματογράφους μαζί με άλλα «Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ.

Click4more Συντετριμμένη η Σάντρα Βουτσά στους δημοσιογράφους: “Υπάρχουν λόγια να πεις γι’ αυτό”;

Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως στίβο, κωπηλασία, βόλεϊ και μπάσκετ. Η πρώτη του θεατρική εμπειρία, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της κατασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο.

Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης κι αφού περιπλανήθηκε με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας, η Καλή Καλό (σ.σ. καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της θεατρίνας Καλλιόπης Δαμβέργη) τον κατέβασε Αθήνα, όπως είχε πει ο ίδιος. Έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία τελικά του έδωσαν στην τρίτη προσπάθεια αφού η επιτροπή τον είχε απορρίψει δύο φορές, επειδή δεν «έκανε για ηθοποιός» όπως του είχαν πει.

Η «χρυσή εποχή»

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε, ως κομπάρσος, ήταν στην κωμωδία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953, του Γιώργου Λαζαρίδη). Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή» (1958) με την οποία μπήκε πρώτη φορά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, «Για την αγάπη της βοσκοπούλας» του Φρίξου Ηλιάδη (1959), η «Αλίκη στο Ναυτικό» (1960, Αλέκος Σακελλάριος), «Κατήφορος» (1961, Γιάννης Δαλιανίδης), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1962, Αλέκος Σακελλάριος ) κ.ά. Συνολικά έπαιξε σε 70 ταινίες.

Στη μικρή οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ» της τότε ΥΕΝΕΔ.Ε για να ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Για μια θέση στον ήλιο», «Γιούγκερμαν», «Δέκα Μικροί Μήτσοι», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Η πολυκατοικία» κ.ά.

Ο Κώστας Βουτσάς έχει τρεις κόρες- τη Σάντρα από τον γάμο του με την Έρρικα Μπρόγιερ, την ηθοποιό Θεοδώρα και τη Νικολέττα από τον γάμο του με την Θεανώ Παπασπύρου και έναν γιό, τον τετράχρονο Φοίβο, από τον γάμο του το 2016 με την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις