Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας από το ΤΕΙ Αθήνας – Κίνδυνος να μην λειτουργήσει

"Κραυγή αγωνίας" εκπέμπει το ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που μειώνει τον αριθμό προσλήψεων εκτάκτου διδακτικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δημήτρης Νίνος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προτίθεται να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στα πολιτικά κόμματα και φυσικά στο υπουργείο Παιδείας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν τα ιδρύματα από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.

Το πρόβλημα ανέκυψε, καθώς το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με εγκύκλιό του, ζήτησε από τα ιδρύματα να μην προσλάβουν έκτακτο διδακτικό προσωπικό, εφόσον για τμήματα ΤΕΙ έχουν 15 μέλη Διδακτικό Προσωπικό, και για ΑΕΙ 25.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίνος, «είναι ακατανόητο το κριτήριο, με το οποίο ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, ζητεί από το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας να λειτουργήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Εμείς έχουμε 30.000 σπουδαστές και πάνω από 500 διδάσκοντες, ως μόνιμο προσωπικό, στα 37 τμήματα. Αυτοί διδάσκουν, σύμφωνα με το νόμο, κατά μέσον όρο 13 ώρες την εβδομάδα. Κάθε τμήμα μας, όμως, χρειάζεται 400 με 550 ώρες την εβδομάδα, λόγω των πολλών εργαστηριακών μαθημάτων και του πλήθους των σπουδαστών, τους οποίους κατανέμουμε σε ομάδες. Με ποιους διδάσκοντες θα γίνουν όλα αυτά;”

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας επισημαίνει “ότι τα ιδρύματα μας λειτουργούν με δικό τους νόμο, που καθορίζει επακριβώς τον τρόπο πρόσληψης εκτάκτων. Επίσης έχουν δικό τους προϋπολογισμό που εγκρίνεται από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, ενώ υπάρχει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό τους με τον οποίο καθορίζεται το κονδύλιο πληρωμής εκτάκτων και το οποίο ήδη έχει εγκριθεί για το επόμενο έτος”.

“Το ΤΕΙ Αθήνας”, συνεχίζει ο κ. Νίνος, “αποφάσισε το ίδιο να μειώσει τις ώρες από 15.000 σε 6.500 το χρόνο και λειτουργεί με 700 εκτάκτους. Τώρα μας εγκρίνονται μόνον 498. Πως θα καλύψουμε τις ώρες; Πως θα συνεχίσει την λειτουργία του το ίδρυμα; Φοβάμαι ότι μας οδηγούν, με αυτό τον τρόπο στο κλείσιμο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας επισημαίνει ότι η εγκύκλιος ισχύει με τους ίδιους όρους και για τα ΤΕΙ που έχουν χιλιάδες σπουδαστές, όπως το Αθηνών, αλλά και για περιφερειακά, που έχουν σαφώς λιγότερους σπουδαστές. “Αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε”, καταλήγει, “και τις περικοπές κατά 40% των πιστώσεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η έρρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη ύψους 500.000 ευρώ και τα ηρεμιστικά
Οικονομικά κίνητρα «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την στυγερή δολοφονία της γυναίκας - Προσπαθούσε να πουλήσει το σπίτι στο Κολωνάκι αλλά η μητέρα του αρνιόταν
Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι – Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά
Ανανεώθηκε πριν 28 λεπτά
9
Ροδόπη: «Ο 7χρονος εισέπνευσε πολύ καπνό και ξεψύχησε – Από ξυλόσομπα ξεκίνησε η φωτιά»
Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται η μητέρα, ο πατέρας και ο 6χρονος αδελφός του με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα - Τι λέει γείτονας και φίλος της οικογένειας στο newsit.gr για την τραγωδία στο Ρίζωμα
Ροδόπη: «Ο 7χρονος εισέπνευσε πολύ καπνό και ξεψύχησε – Από ξυλόσομπα ξεκίνησε η φωτιά»