Ελλάδα

Ξεκινάει το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα (09.06.2022) στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. Την αναλυτική παρουσίαση για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης και δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 50.476.400 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31/3/2023. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας και εφόσον χρειάζεται ιατρικής επίσκεψης, για γυναίκες άνω των 50 ετών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

gennimata prolipsiKarkinou

Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τα αρμόδια υπουργεία, όλες οι γυναίκες – περίπου 1,3 εκατ. – που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας – Ελληνίδες και μη – και διαθέτουν ΑΜΚΑ και θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά την ψηφιακή πεπατημένη που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τους προηγούμενους μήνες.

Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Τα παιδιά γλίτωσαν από θαύμα» λέει υπάλληλος ξενοδοχείου για τη φωτιά στο Zara στην Πάτρα
«Με έπιασε πανικός, ζαλάδα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, το πρώτο μέλημα μου εκείνη τη στιγμή ήταν να βγάλω τα παιδιά έξω από το δωμάτιο με ασφάλεια» λέει η υπάλληλος του ξενοδοχείου
Φωτιά στην σκεπή του Zara Home στην Πάτρα
Οικογενειακή τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί εντοπίστηκαν μητέρα και γιος μέσα στο σπίτι τους
Τα στοιχεία φέρεται να αποκλείουν εγκληματική ενέργεια και πιθανολογείται ότι πρώτη πέθανε η 78χρονη και ύστερα ο γιος, δίπλα από τον οποίο βρέθηκε ποσότητα χαπιών
Ασθενοφόρο
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά