Ελλάδα

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος στο FIR Αθηνών – Άρχισαν να πραγματοποιούνται σταδιακά πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η βλάβη φαίνεται ότι οφείλεται σε κεραία ραντάρ στα Γεράνεια Όρη

Ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος στο FIR Αθηνών με κάποιες πτήσεις να πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το μεσημέρι της Κυριακής (4.1.26). Προς το παρόν εξυπηρετούνται μέχρι 35 αναχωρήσεις και αφίξεις από τα ελληνικά αεροδρόμια. Η βλάβη φαίνεται ότι οφείλεται σε κεραία ραντάρ στα Γεράνεια Όρη.

Το τεχνικό πρόβλημα στο FIR Αθηνών προέκυψε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί καθηλώνοντας τα αεροπλάνα σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, καθιστώντας αδύνατες τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκίνησε την πραγματοποίηση κάποιων πτήσεων σύμφωνα με τις δυνατότητες του Συστήματος Εναέριας Κυκλοφορίας. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των πτήσεων παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρία», αναφέρει σε ενημέρωση στην ιστοσελίδα του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

«Η διαχείριση της αποκατάστασης των συχνοτήτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του FIR Αθηνών συνεχίζεται σε συντονισμό με τους αρμόδιους εξωτερικούς φορείς, ενώ επιχειρησιακά η Υπηρεσία συντονίζεται με το EUROCONTROL.

Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πτήσεων, αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται μέχρι 35 αναχωρήσεις και αφίξεις από τα ελληνικά αεροδρόμια και μερικώς η διερχόμενη κυκλοφορία σε τρεις τομείς», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Το τεχνικό θέμα, το μέγεθος του οποίου αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Έχει εκδοθεί επικαιροποιημένη αγγελία ΝΟΤΑΜ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Όπως έγινε γνωστό, 35 αφίξεις ακυρώθηκαν, 35 αναχωρήσεις ακυρώθηκαν.

Από τις 12:30 ξεκίνησε με πολύ αργό ρυθμό οι αναχωρήσεις που έχει δοθεί προτεραιότητα Από τις 13:30 με ακόμα πιο αργό ρυθμό ξεκίνησαν οι πτήσεις που ήταν σε εξέλιξη προσγειώθηκαν σε κοντινά αεροδρόμια ασφαλείας.

Η αποκατάσταση της ομαλής ροής μπορεί να χρειαστεί πάνω από 24 ώρες και οι επιβάτες πρέπει να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους για αν ενημερώνονται.

Επιβάτες πάντως δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για τις καθυστερήσεις στις πτήσεις

Επιβάτες που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στους χώρους αναχωρήσεων κάνουν λόγο για ώρες αναμονής στις ουρές, για συνωστισμό αλλά και αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση των πτήσεών τους.

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια
Επιβάτες αναμένουν την επανέναρξη των πτήσεων
Προβλήματα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Μπλακ άουτ στα ελληνικά αεροδρόμια
Εκατοντάδες επιβάτες στο «Ελ. Βενιζέλος» αναμένουν την αποκατάσταση των πτήσεων

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

«Ο πρώτος έλεγχος δεν κατέδειξε τεχνικό πρόβλημα σε κυκλώματα ΟΤΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος ΟΤΕ με αφορμή το πρόβλημα στις ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας των ελληνικών αεροδρομίων.

Σε ανακοίνωση του ο Ομιλος ΟΤΕ αναφέρει: «Νωρίτερα σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τον ΟΤΕ για πρόβλημα στις ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας των ελληνικών αεροδρομίων. Ο πρώτος έλεγχος δεν κατέδειξε τεχνικό πρόβλημα σε κυκλώματα ΟΤΕ. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Αεροπορία για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό του προβλήματος και την εξεύρεση λύσης».

«Σε συνέχεια ολοκλήρωσης όλων των ελέγχων, ο ΟΤΕ επιβεβαιώνει ότι τα κυκλώματα διασύνδεσης που παρέχει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι πλήρως λειτουργικά. Ο ΟΤΕ δεν σχετίζεται με κανένα άλλο σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας», τονίζεται σε νεότερη ανακοίνωση. 

Σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων και στο «Μακεδονία»

Εξομαλύνονται σταδιακά τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας σοβαρού τεχνικού ζητήματος που αφορά τις ραδιοσυχνότητες στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σε ανακοίνωσή της, η Fraport Greece ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το πρόβλημα παραμένει σε εξέλιξη, προκαλώντας μείωση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή και περιορισμούς στο πτητικό πρόγραμμα. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται στους ταξιδιώτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες για τυχόν αλλαγές στις προγραμματισμένες πτήσεις τους.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τέσσερις προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ σε αρκετές άλλες έχουν ανακοινωθεί καθυστερήσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται, πραγματοποιούνται κανονικά απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της βελτίωσης είναι το γεγονός ότι, αυτήν την ώρα, στον πίνακα αναχωρήσεων και αφίξεων καταγράφεται μόνο μία ακύρωση πτήσης -με προορισμό τη Μυτιλήνη και ώρα αναχώρησης 15:20- ενώ στις υπόλοιπες πτήσεις σημειώνονται καθυστερήσεις ή αναγράφονται κανονικά οι ώρες άφιξης και αναχώρησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας θα απαιτηθούν ακόμη μερικές ώρες.

Προβλήματα και στα υπόλοιπα αεροδρόμια

Σε στάση αναμονής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες, δεκάδες επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», αλλά τελικά δεν ταξίδεψαν λόγω του τεχνικού θέματος που έχει παρουσιαστεί στο σύστημα Εναέριας Κυκλοφορίας.

Στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου πιο συγκεκριμένα έχουν «καθηλωθεί» επιβάτες μέχρι στιγμής τριών πτήσεων και πιο συγκεκριμένα δύο πτήσεων εσωτερικού και μίας πτήσης για το εξωτερικό.

Πάντως όλοι οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί και αναμένουν με υπομονή, την αποκατάσταση του προβλήματος και την εκτέλεση των πτήσεων τους.

irakleio aerodromio

Προβλήματα σε αφίξεις και αναχωρήσεις παρουσιάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, επακόλουθο του προβλήματος που κεντρικά έχει παρουσιαστεί στις ραδιοσυχνότητες οι οποίες βοηθούν τον προγραμματισμό και την κίνηση των αεροσκαφών στο FIR Αθηνών. Οι πτήσεις προς Αθήνα παρουσιάζουν καθυστέρηση, ακολουθώντας την αναστολή των πτήσεων όπως έχει εξαγγελθεί από την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, προσγειώσεις και απογειώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν πραγματοποιούνται.

Στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» των Ιωαννίνων, η πρωινή πτήση από Αθήνα, η οποία αναμενόταν στις 11:30 δεν έχει φτάσει, καθώς το αεροπλάνο δεν απογειώθηκε από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-MPE ο αερολιμενάρχης Κωνσταντίνος Ευθυμίου, η πτήση δεν έχει ματαιωθεί, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το θα γίνει την απογευματινή πτήση από Αθήνα προς Ιωάννινα.

Στην Κέρκυρα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», η πρωινή πτήση από Αθήνα στις 8:15, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις 4 πτήσεις που αναμένονται από Αθήνα, αργά το μεσημέρι και το βράδυ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Παπαδάκης: Η σπαρακτική ανάρτηση του ανιψιού και συνεργάτη του, Αντώνη – Έζησα περισσότερα χρόνια δίπλα στον θείο μου, παρά με τον πατέρα μου
«Δεν πρόλαβες να απολαύσεις τα εγγόνια σου. Ήσουν όμως πάντα εκεί για όλους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του
Γιώργος Παπαδάκης