Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο του Ιάσονα σε τροχαίο έξω από τη Βουλή: «Την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρόνων»

Ξεκίνησε η δίκη για το θάνατο του Ιάσονα σε τροχαίο έξω από τη Βουλή: «Την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρόνων»

Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για το τροχαίο έξω από τη Βουλή στις 12 Μαρτίου 2021 όταν και έχασε τη ζωή του ο 23χρονος μοτοσυκλετιστής, Ιάσονας Λαλαούνης.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο αστυνομικός, οδηγός του βουλευτικού οχήματος το οποίο ενεπλάκη στο τροχαίο.
Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Στην έναρξη της δίκης, ο κατηγορούμενος διά του συνηγόρου του Λάμπρου Μπρεάνου, εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του 23χρονου με την οικογένεια του Ιάσονα από το ακροατήριο, να αντιδρά λέγοντας «ναι, μετά από τρία χρόνια».

Πρώτοι μάρτυρες στη δίκη κατέθεσαν οι γονείς και τα αδέλφια του Ιάσονα, οι οποίοι δήλωσαν στο δικαστήριο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. «Είμαι ο πατέρας του Ιάσονα. Επειδή πήρε τόσο δημοσιότητα ο θάνατος του γιου μου, έχω δει το βίντεο πάρα πολλές φορές. Η άποψη μου πως η εγκληματική οδηγητική συμπεριφορά του κατηγορουμένου προκάλεσε το θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μας» τόνισε ο πατέρας του Ιάσονα.

Ο πατέρας του φοιτητή της ΑΣΟΕ τόνισε πως ο γιος του «ήταν πάρα πολύ προσεκτικός όταν οδηγούσε» και φορούσε κράνος. «Ήταν προϋπόθεση να είναι ασφαλής πρώτα αυτός και μετά άλλοι» τόνισε ο πατέρας του Ιάσονα.

«Εκτός από την προκλητική, εγκληματική, οδηγητική συμπεριφορά είδα έναν άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται καθόλου, να μην πηγαίνει δίπλα στο γιο μου και δεν εμφανίστηκε καθόλου στο νοσοκομείο. Ο μόνος που ήρθε ήταν ο συνοδηγός» κατέληξε ο πατέρας του Ιάσονα.

Η μητέρα του Ιάσονα φορτισμένη συναισθηματικά τόνισε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, «τελείωσε η ζωή μου χωρίς το παιδί μου και είναι φοβερό να κάνει κάποιος μία παράβαση και να μην σκεφτεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει».

Από την πλευρά της, η αδελφή του Ιάσονα, Κατερίνα, επεσήμανε στην κατάθεση της, «αυτό που γνωρίζω είναι ότι η συμπεριφορά του κατηγορουμένου είναι απαράδεκτη προς την οικογένεια μας, σκότωσε τον αδελφό μου και δηλώνει πως του παρείχε τις πρώτες βοήθειας ενώ δεν τον βοήθησε καν. Ο Ιάσονας έχασε τα όνειρα του, την Τετάρτη θα γινόταν 26 ετών και αυτός (κατηγορούμενος) δεν ήταν δίπλα στον αδελφό μου την τελευταία στιγμή».

«Πάγια τακτική να μπαίνουν έτσι τα αυτοκίνητα στη Βουλή»

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στην κατάθεση του ο συνοδηγός του αυτοκινήτου ο οποίος υποστήριξε πως ήταν πάγια τακτική να μπαίνουν με αυτόν τον τρόπο τα οχήματα στη Βουλή από τη Βασιλίσσης Σοφίας παρά την ύπαρξη διαγραμμίσεων για ευθεία πορεία ενώ επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στο νεκρό μοτοσικλετιστή.

«Ήμασταν στη Βασιλίσσης Σοφίας να μπούμε στη Βουλή. Όλα τα χρόνια από εκεί μπαίνουμε στη Βουλή. Βγάλαμε φλας αριστερά. Πέρασαν κάποια οχήματα από απέναντι ρεύμα, σταμάτησε ένα ταξί και μας έδωσε προτεραιότητα, μας έκανε νόημα ο οδηγός και με το χέρι…» περιέγραψε ο μάρτυρας, προσθέτοντας «πάντα υπάρχει ένας τροχονόμος και εάν χρειαζόταν βγαίνει. Όποτε ερχόμασταν από Β. Σοφίας μπαίναμε από εκεί. Στη Β. Σοφίας δεν υπάρχει ταμπέλα που να απαγορεύει την στροφή αριστερά σε εκείνο το σημείο, όπου απαγορεύεται υπάρχουν. Δεν σου απαγορεύει κάνεις να στρίψεις αριστερά».

Πρόεδρος: Στην έκθεση αυτοψίας αναφέρεται πως υπάρχουν βέλη για ευθεία πορεία.

Μάρτυρας: Εμείς όλα τα χρόνια και όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής μπαίναμε με αυτόν τον τρόπο.

Ο συνοδηγός του αυτοκινήτου υποστήριξε πως ελέγξανε πολλές φορές πριν στρίψουν αριστερά για να εισέλθουν στη Βουλή.

«Ελέγξαμε πολλές φορές και εγώ και ο Χ… και ξεκινήσαμε την πορεία προς την είσοδο. Δεν είχαμε ταχύτητα, με πέντε ήμασταν. Όταν πλησιάσαμε και ανεβήκαμε στο πεζοδρόμιο, τρανταχτήκαμε με ισχυρή σύγκριση. Χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, πήγα και είδα τον οδηγό μαζί με τον Χ… Καλέσαμε 166. Μετά είπαν στον Χ… να κινήσει το όχημα και καθίσαμε στην άκρη. Μετά ήρθε η τροχαία.

Πρόεδρος : Που σας χτύπησε η μηχανή;

Μάρτυρας : Πίσω δεξιά του αυτοκινήτου.

Πρόεδρος : Την κίνηση της μηχανής δεν την αντιληφθήκατε καθόλου;

Μάρτυρας : Όχι. Δεν φαινόταν και δεν μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα έρθει μία μηχανή να κάνει προσπεράσεις. Δεν θα μπορούσαμε να δούμε. Η μηχανή όταν ξεκινάμε είναι 70 μέτρα πιο κάτω, πολύ μακριά. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα γίνει τροχαίο, εκεί. Σε τόσο ανοικτό χώρο. Είδαμε πως ο οδηγός έκανε προσπεράσεις από δεξιά. Μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν σταματάει. Δεν κόβει ταχύτητα. Έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Το όχημα βρήκαν δύο ρόδες στο πεζοδρόμιο και εγκλωβίστηκε. Ήθελε να περάσει από πίσω μας. Είχε κάνει λάθος υπολογισμό γραμμής. Ότι σταμάτησε λίγο το όχημα στο πεζοδρόμιο, αυτούς τους δεκαπέντε πόντους.

Πρόεδρος : Θα μπορούσατε να πιθανολογήσετε ταχύτητα μηχανής;

Μάρτυρας : Προφανώς ήταν η μεγάλη ταχύτητα. Και με λιγότερη ταχύτητα θα μας χτύπαγε αλλά μπορεί να μην τραυματιζόταν τόσο σοβαρά. Μαζί πήγαμε με Χ…απλά ήρθε ένας κύριος που ήταν διασώστης.

Εισαγγελέας : Θεωρείτε πως είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας : Δεν υπήρχε πινακίδα. Όπου απαγορεύεται στροφή αριστερά υπάρχει πινακίδα. Μετά η γραμμή που είναι κάτω δεν το αναιρεί αυτό;

Εισαγγελέας : Θεωρείτε πως βάση ΚΟΚ είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας : Ναι.

Εισαγγελέας : Πόσα χρόνια είστε αστυνομικός;

Μάρτυρας : Από 2009.

Εισαγγελέας : Σας έδωσε προτεραιότητα το ταξί δεν έπρεπε να ελέγξετε;

Μάρτυρας : Ελέγξαμε, προοδευτικά πήγαμε.

Εισαγγελέας : Υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης;

Μάρτυρας : Υπήρχε εάν είχε ελαττώσει την ταχύτητα του (μηχανή). Εμείς δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει προσπεράσεις δεξιά.

Εισαγγελέας : Εσείς θεωρείτε ότι βγήκατε προοδευτικά;

Μάρτυρας : Ναι.

Σύνεδρος : Θεωρείτε πως επειδή συνηθίζεται να μπαίνετε, κατά παρέκκλιση το νομιμοποιεί αυτό;

Μάρτυρας: Για πόσο ισχύει η ευθεία;

Σύνεδρος : Θεωρείτε ότι εσάς δεν σας βαραίνει καμία ευθύνη; Θεωρείτε ότι δεν επέδειξε καμία αμέλεια ο οδηγός;

Μάρτυρας : Όταν γίνεται ένα τροχαίο κάτι πάει λάθος. Ο Χ… δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο.

Σύνεδρος : Εάν εγώ οδηγούσα στη Β. Σοφίας και ερχόταν η τροχαία και έκανα αυτά την κίνηση, θα είχα μεγάλη κύρωση. Πιστεύετε ότι θα είχα ακόμα δίπλωμα;

Απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξης κατηγορίας ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει τρόπος ειδοποίησης της φρουράς όταν ένα αυτοκίνητο θέλει να στρίψει από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις