Με δυσκολίες ο εμβολιασμός στην επαρχία – Ηλικιωμένοι δεν προσέρχονται καθόλου στα ραντεβού

Το ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού ακολουθεί την διαθεσιμότητα είναι  γεγονός αναντίρρητο. Το ότι όμως οι δυσκολίες του εμβολιασμού στην επαρχία ταλαιπωρούν σημαντικό μέρος της πρώτης ηλικιακής ομάδας που καλείται να εμβολιαστεί, είναι επίσης πραγματικότητα.

Τα 390 εμβολιαστικά κέντρα από τα 1018 που έχουν σχεδιαστεί για όλη την επικράτεια είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες στους εμβολιασμούς στην επαρχία, εκεί όπου άνθρωποι μεγάλης ηλικίας καλούνται να κάνουν διαδρομές ακόμα και 100 χιλιομέτρων για να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Όπως σημείωνε πριν από λίγες ημέρες και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Στον νομό Λάρισας, ηλικιωμένοι που μένουν στα Φάρσαλα καλούνται να εμβολιαστούν στην Ελασσόνα, 90 χιλιόμετρα μακριά». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο κάποιοι γηραιότεροι συμπολίτες μας δηλώνουν ψευδή ταχυδρομικό κώδικα για να κλείσουν ραντεβού σε πιο κοντινό στην κατοικία τους εμβολιαστικό κέντρο.

Οι υψηλές απαιτήσεις της διατήρησης του εμβολίου της Pfizer και οι αντικειμενικά λίγες δόσεις του εμβολίου που έχουμε στα χέρια μας, είναι δύο από τους λόγους που δεν έχει «ενεργοποιηθεί» η λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων (η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει από 5 έως 10 Φεβρουαρίου). Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως σημειώνει πως ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε για λόγους ασφαλείας αλλά και έλλειψης προσωπικού.

Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει ως τώρα είναι πως στους περισσότερους νομούς λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα: ένα στο  νοσοκομείο της πόλης και ένα σε κέντρο υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου. 

Με 3 (από τα 12) εμβολιαστικά κέντρα όλος ο νομός Τρικάλων

Σε όλο τον νομό Τρικάλων λειτουργούν αυτή τη στιγμή δύο εμβολιαστικά κέντρα- ένα στο Νοσοκομείο Τρικάλων και ένα στο Κέντρο Υγείας Πύλης. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και ένα τρίτο –στο Κέντρο Υγείας της πόλης- με στόχο να αποφορτιστεί η κατάσταση στο νοσοκομείο. Σημειώνεται, ότι o αρχικός σχεδιασμός προβλέπει 12 εμβολιαστικά κέντρα στον νομό Τρικάλων.

Το αποτέλεσμα είναι η Καλαμπάκα των 20.000 κατοίκων όπως και η Φαρκαδόνα να εξυπηρετούνται από τα δύο εμβολιαστικά κέντρα στα Τρίκαλα.

Πηγές του newsit.gr στην περιοχή, αναφέρουν πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες των ορεινών χωριών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών δεν προσέρχονται τελικά στα ραντεβού λόγω της μεγάλης απόστασης και ενίοτε και του κακού καιρού.

Επίσης, χθες, μέρος της τοπικής κοινωνίας σχολίαζε το γεγονός πως από την 6η δόση που έχει προκύψει από το εμβόλιο της Pfizer, εμβολιάστηκαν εκατό νεαροί σπουδαστές της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών των Τρικάλων.

Και παρότι η άνωθεν εντολή είναι οι ανεκμετάλλευτες δόσεις να κατευθύνονται σε όσους υπηρετούν στον στρατό, στην αστυνομία κτλ και σε ένα δεύτερο χρόνο και στους ιδιώτες γιατρούς, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί δεν προηγήθηκαν οι εκπαιδευτικοί ή οι ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται εδώ ότι όπως ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι 500 δόσεις του εμβολίου που έχουν χαθεί μέχρι στιγμής (σ.σ ως την Δευτέρα 25/1/2021), από όσους δεν προσήλθαν στα ραντεβού, χορηγήθηκαν σε υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό.

Μεγάλες οι δυσκολίες μετακίνησης και στην Άρτα

Στο νομό Άρτας λειτουργούν επίσης δύο εμβολιαστικά κέντρα για την ώρα. O Λεωνίδας Γεωργούσης, νοσηλευτής στο Κέντρο Υγείας του χωριού Άνω Καλεντίνη (29 χλμ από την πόλη της Άρτας), εξηγεί πως τα τρία εμβολιαστικά κέντρα στον ορεινό όγκο της Άρτας (ανάμεσα τους και αυτό που εργάζεται ο ίδιος) είναι ακόμα ανενεργά.

«Από τη σημερινή ενημέρωση που πήραμε τα κέντρα θα ξεκινήσουν τη  λειτουργία τους στις 10 Φεβρουαρίου» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Στην Άρτα, οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 80 -100 δεν  προχωράνε όσο ικανοποιητικά θα θέλαμε. Πάνω από 3 στους 10 που έχουν κλείσει το ραντεβού, τελικά δε προσέρχονται. Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσουν στην πόλη της Άρτας χρειάζονται ακόμα και δύο ώρες διαδρομής μέσα από πολύ κακοτράχαλες διαδρομές και χιόνια. Η συγκοινωνία δεν λειτουργεί καλά τον χειμώνα. Και παρ’ ο, τι πολλοί δεν προσέρχονται στα ραντεβού τους, παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον τους για να εμβολιαστούν είναι μεγάλο. Μας καλούν καθημερινά για να ρωτήσουν πότε θα μπορέσουν να έρθουν σε πλησιέστερα κέντρα υγείας».

Και συνεχίζει: «Tο περασμένο Σαββατοκύριακο στην Άρτα προέκυψαν 85 ανεκμετάλλευτες δόσεις εμβολίων. Αυτά τα εμβόλια έγιναν τελικά σε υπαλλήλους της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και  του λιμενικού, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Αυτό που μας προβληματίζει είναι πως όταν πια ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα, αυτοί που έχουν χάσει το ραντεβού τους, θα έρχονται ετεροχρονισμένα να εμβολιαστούν, δημιουργώντας μια αναπόφευκτη πίεση στο σύστημα που εκείνη την ώρα θα δέχεται άλλους ενώ θα τρέχει και η δεύτερη δόση  εμβολιασμού των υγειονομικών».

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Ιάκωβος Τζούνης: Η πιο συγκινητική στιγμή χθες στο Προεδρικό Μέγαρο

Ιάκωβος Τζούνης: Η πιο συγκινητική στιγμή χθες στο Προεδρικό Μέγαρο

Μια κίνηση που βλέπαμε συχνά στο παρελθόν ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους γηραιότερους έκανε χθες ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την παρασημοφόρηση ... Διαβάστε περισσότερα
Νέα καταγγελία: «Ηθοποιός πήγε δύο φορές στα επείγοντα από χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη» (video)

Νέα καταγγελία: «Ηθοποιός πήγε δύο φορές στα επείγοντα από χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη» (video)

Ακόμη μια σοκαριστική καταγγελία γίνεται από τον δικηγόρο Γιώργο Γεραρή. Είναι εκείνος που αποκάλυψε πως ηθοποιός κατηγορεί τον Πέτρο Φιλιππίδη πως τον ξυλοκοπούσε, με πρόσχημα ... Διαβάστε περισσότερα
Πέμπτο αστέρι στη… φανέλα για τη Lidl Ελλάς: Ξανά «Κορυφαίος Εργοδότης» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πέμπτο αστέρι στη… φανέλα για τη Lidl Ελλάς: Ξανά «Κορυφαίος Εργοδότης» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι ομάδες που κερδίζουν είτε εγχώρια πρωταθλήματα είτε ευρωπαϊκά, ράβουν με περηφάνια ένα αστέρι στη φανέλα τους. Το αστέρι που συμβολίζει τη νίκη, την πορεία ... Διαβάστε περισσότερα
Εξαδάκτυλος για σκληρότερο lockdown: Έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές του κόσμου

Εξαδάκτυλος για σκληρότερο lockdown: Έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές του κόσμου

Η παράταση του lockdown στην Αττική είναι δεδομένη εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων ημερών. Ποιο λόγο έπαιξαν τα μεταλλαγμένα στελέχη σύμφωνα με τον πρόεδρο ... Διαβάστε περισσότερα
Κώστας Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον»

Κώστας Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον»

Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή έγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ... Διαβάστε περισσότερα
Εννέα γυναίκες κι ένας άνδρας καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη για βιασμούς και ξυλοδαρμούς

Εννέα γυναίκες κι ένας άνδρας καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη για βιασμούς και ξυλοδαρμούς

Άλλοι 10 ηθοποιοί σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό και ξυλοδαρμό. Κάποιες από τις υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί, αφού έγιναν την περασμένη πενταετία. Άνδρας ηθοποιός τον κατηγορεί πως τον έσπασε στο ξύλο όταν του διαμαρτυρήθηκε για τα «θεατρικά» χτυπήματα στην παράσταση.
Δημήτρης Λιγνάδης: Τα άλλοθι που επικαλείται για τις ημερομηνίες των βιασμών

Δημήτρης Λιγνάδης: Τα άλλοθι που επικαλείται για τις ημερομηνίες των βιασμών

Στις 14:30 δίνει εξηγήσεις ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας ο Δημήτρης Λιγνάδης. Αρνείται όλα όσα του προσάπτονται. Ρίχνει στη «μάχη» το ημερολόγιό του για να αποδείξει πως τις ημερομηνίες που κατηγορείται ήταν αλλού.
Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει ήδη να φλερτάρουν με το κόκκινο. Τα όσα περιγράφουν στο newsit.gr οι εργαζόμενοι είναι δραματικά.