Ελλάδα

Με το φραπέ στο χέρι μας βρήκε η κρίση

Σε καφέ, εστιατόρια, ένδυση, κινητά και αυτοκίνητα ξόδευαν - με τη βοήθεια των τραπεζών - οι οικογένειες τα χρήματά τους την εποχή των πιο "παχιών αγελάδων" δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2004-08. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πριν την μεγάλη κρίση οι Έλληνες ξόδευαν το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού σε καφέ και εστιατόρια – η τρίτη μεγαλύτερη κατά ποσοστό δαπάνη των νοικοκυριών και αυτή που αυξήθηκε κατά 33,4% μέσα σε τέσσερα χρόνια – ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης.

Από το 2004 μέχρι το 2008 το καταναλωτικό πρότυπο στη χώρα μας άλλαξε άρδην, καθώς βασίστηκε κατά πολύ σε δάνεια, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Μετά από “καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία”, έρχονταν τα έξοδα για ένδυση, αυτοκίνητα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, κρέας (οι δαπάνες για φρούτα και λαχανικά μειώθηκαν την ίδια περίοδο), λιπαντικά αυτοκινήτου, καπνό κ.α. Το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η κατανάλωση είχε αγγίξει “ταβάνι” καθώς “σπρωχνόταν” πολύ από τα δάνεια που τότε οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς. Η μηνιαία καταναλωτική δαπάνη του νοικοκυριού ανήλθε σε 2.117 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,2% σε σχέση με το 2004. Και να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία ο ρυθμός κατανάλωσης βρέθηκε στο μισό!

Αναλυτικά, το 16,4% του οικογενειακού προϋπολογισμού πήγαινε σε είδη διατροφής, το 13,4% σε μεταφορές, το 10,9% σε καφενεία και εστιατόρια και το 3,1% μόλις στην εκπαίδευση. Η μεγαλύτερη αύξηση είναι για καφέ και για στέγαση – ενοίκιο, ηλεκτρισμό, ύδρευση κ.α. Μείωση καταγράφεται μόνο σε οινοπνευματώδη και τσιγάρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στο Ηράκλειο: 30χρονος παρέσυρε με το αυτοκίνητο την 27χρονη σύζυγό του μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους
Η γυναίκα βρέθηκε αιμόφυρτη στον δρόμο από περαστικούς οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία - Ο 30χρονος υποστηρίζει ότι άνοιξε μόνη της την πόρτα και έφυγε στο κενό - Τι εξετάζουν οι αρχές
Περιπολικό της Αστυνομίας 9
Διαφορές για ναρκωτικά φαίνεται να οδήγησαν στη δολοφονία του 54χρονου στη Θεσσαλονίκη - «Δεν ξέρουμε γιατί τον σκότωσαν ούτε ποιοι ήταν», λέει ξάδερφος του
Οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν την σορό του στον Λουδία ποταμό, όπου και οι δολοφόνοι του παραδέχτηκαν ότι τον πέταξαν, με τις έρευνες να παραμένουν άκαρπες
Το σπίτι του και το θύμα