Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μια έκθεση για το Φράγμα του Μαραθώνα με ιδιαίτερη σημασία

Μια έκθεση για το Φράγμα του Μαραθώνα με ιδιαίτερη σημασία
Άποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Σε μια περίοδο, που η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στον εκσυγχρονισμό, η επετειακή έκθεση που διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικού Κόσμου για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά αδημοσίευτα τεκμήρια του έργου. Με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θέλει να αναδείξει πόσο σημαντικό έχει υπάρξει και εξακολουθεί να είναι το φράγμα, τόσο από μηχανικής, όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931.  Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Στην ουσία, επιδιώκεται να προβληθεί ότι η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος. Δηλαδή, να προβληθεί το πώς λειτουργεί και πού επενδύει η ΕΥΔΑΠ.

Η έκθεση για την ιστορία του Φράγματος του Μαραθώνα, πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση, φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, έγγραφα τεκμήρια (Συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, βιβλία), καθώς και αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920.

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Άποψη από το χώρο της έκθεσης


Άποψη από το χώρο της έκθεσης

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επίσης, μία κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό. Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα Κλειστά, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30, Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00 και Κυριακή 10:00-18:00.

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες της ΕΥΔΑΠ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ΕΔΩ

Η ΕΥΔΑΠ στα social media:
Facebook https://www.facebook.com/eydapgr
Twitter https://twitter.com/eydapgr
Instagram https://www.instagram.com/eydapgr/
Youtube http://www.youtube.com/channel/UCCTm1UBUuiZpOOWcfbGgzQg
Linkedin https://www.linkedin.com/company/eydap

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις