Ελλάδα

Μητσοτάκης στο CNN: Ανακοινώσεις για ελάφρυνση των μέτρων το επόμενο 48ωρο

Για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και για το πότε περιμένει να αρχίσει η κάμψη του σημερινού κύματος της πανδημίας, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα σύνορα της χώρας μας για τους τουρίστες αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου αλλά και πως περιμένουμε ανακοινώσεις για ελάφρυνση των μέτρων το επόμενο 48ωρο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μία επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε υπήρξαν πράγματι κάποιες αντιδράσεις αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σαφές πως θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια, εξέλιξη σημαντική για χώρες, όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα απλό ψηφιακό πειστήριο ότι είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις αρνητικό τεστ, είτε έχεις αναρρώσει από τη νόσο του κορονοϊού. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος σε κράτη, όπως η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να παραμείνεις σε καραντίνα, ή να υποβληθείς σε τεστ στα σύνορα. Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί -όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί- απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει, ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι, που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η πρόταση μου υιοθετήθηκε από την Κομισιόν και έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης. Είμαστε ανοιχτοί να δρομολογήσουμε μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε ήδη κάνει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θα επαναλάβουμε τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτό το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις.

Αναμένουμε μία πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως οι τουρίστες θα έλθουν στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε ήδη θέσει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες θα γευτούν την εμπειρία της χώρας μας χωρίς κανένα συμβιβασμό. Βάζουμε την ασφάλεια των ταξιδιωτών ως την πρώτη μας προτεραιότητα. Το πετύχαμε πέρσι θα το κάνουμε και φέτος, που έχουμε περισσότερα εργαλεία».

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι: «Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται αναμένω πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορονοϊό. Είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού και όταν επιτύχουμε το ορόσημο στα τέλη Απριλίου να έχουμε δηλαδή εμβολιάσει -τουλάχιστον με την πρώτη δόση- όλους τους πολίτες άνω των 60 και όλους, που υποφέρουν από βαριά νοσήματα θα αποσυμπιέσουμε σημαντικά τα νοσοκομεία μας. Τότε αναμένουμε και μία σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και 4 με 5 εβδομάδες εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο».

Απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε, η έκδοση του 30ετούς ομολόγου

Τέλος, για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Προ 2 ετών θα ήταν αδιανόητη για την Ελλάδα η έκδοση 30ετούς ομολόγου, το επιτύχαμε φέτος, η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες».

Όλη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: Αγωγή για να κηρυχθεί ανάξιος κληρονόμος ο ανιψιός του ιδιοκτήτη
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας έχει ξεκινήσει επαφές με τοπικούς φορείς, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του κάμπινγκ ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου
Ο ανιψιός του 68χρονου ιδιοκτήτη κάμπινγκ που δολοφονήθηκε στην Φοινικούντα
Το χαμένο κινητό πρόδωσε την μητέρα στον Βόλο που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία με θύμα την κόρη της
Η συσκευή βρέθηκε από έναν πολίτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι το τηλέφωνο δεν ήταν κλειδωμένο και, ερευνώντας το, εντόπισε εννέα φωτογραφίες της 7χρονης κόρης της γυναίκας σε γυμνές στάσεις
Θλιμμένο κορίτσι
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με δεκάδες μολότοφ και δακρυγόνα έξω από το ΑΠΘ – Περίπου 300 προσαγωγές, τραυματίστηκε αστυνομικός
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις δυο τα ξημερώματα όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη λεωφόρο Γ’ Σεπτεμβρίου, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
15
Στη Γερμανία ο πατέρας της Λόρα, έναν μήνα από την εξαφάνισή της - «Είδα τη 16χρονη» λέει κάτοικος της Στουτγκάρδης
Ήταν 8 Ιανουαρίου, όταν η 16χρονη αποφάσισε να φύγει από την Πάτρα όπου διέμενε με τους γονείς της, να πάει στην Αθήνα με ταξί και από εκεί να ταξιδέψει αεροπορικώς για Φρανκφούρτη
Η 16χρονη Λόρα
14