Ελλάδα

«Μπλόκο» του ΣτΕ στην ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίων με τις παλαιού τύπου ταυτότητες

Όλη η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι με παλαιού τύπου ταυτότητα, οι πολίτες δε μπορούν ούτε να εκδώσουν αλλά ούτε και να ανανεώσουν το διαβατήριό τους.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, απέρριψε την προσφυγή πολίτη που αφορούσε μια τέτοια υπόθεση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είχε διαταχθεί ως προσωρινό μέτρο να λάβει υπόψη της η Ελληνική Αστυνομία το δελτίο ταυτότητας παλαιού τύπου του πολίτη, μέχρι την τελική έκβαση της δίκης του. 

«Σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2026, δημοσιεύθηκε η 64/2026 απόφαση του Δ΄ Τμήματος, με την οποία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους η αίτηση ακυρώσεως του ενδιαφερομένου και, συνεπώς, το μέτρο που διατάχθηκε με την πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, έπαψε να ισχύει».

Αναλυτικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 

«Επί αίτησης ενδιαφερομένου για την αναστολή εκτέλεσης απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση για χορήγηση διαβατηρίου, εκδόθηκε, στις 29.12.2025, η 240/2025 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή διατάχθηκε ως προσωρινό μέτρο και μέχρι την τελική έκβαση της κύριας δίκης, η Ελληνική Αστυνομία να λάβει υπόψη το δελτίο ταυτότητας παλαιού τύπου που υπέβαλε ο ενδιαφερόμενος για την εξέταση του αιτήματος χορήγησης διαβατηρίου. Η Επιτροπή Αναστολών για να διατάξει το μέτρο αυτό στηρίχθηκε σε παλαιότερη απόφαση (ΣτΕ 1602/2021) και στην βλάβη του ενδιαφερομένου, χωρίς να κρίνει επί της ουσίας της υπόθεσης.

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2026, δημοσιεύθηκε η 64/2026 απόφαση του Δ΄ Τμήματος, με την οποία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους η αίτηση ακυρώσεως του ενδιαφερομένου και, συνεπώς, το μέτρο που διατάχθηκε με την πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, έπαψε να ισχύει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Αντώνης Πανούτσος δίνει μάχη με τον ιό του Δυτικού Νείλου – Νοσηλεύεται πάνω από 30 μέρες στη ΜΕΘ
Ο 78χρονος δημοσιογράφος σήκωσε υψηλό πυρετό και επισκέφθηκε τα επείγοντα του νοσοκομείου, όπως μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
«Καμίνι» από σήμερα η χώρα λόγω του καύσωνα - Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο τοπικά
Η πιο δύσκολη ημέρα, αλλά και νύχτα, αναμένεται να είναι η Κυριακή - Στην Αθήνα, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 39 βαθμούς το μεσημέρι, ενώ και η νύχτα στην πρωτεύουσα θα παραμείνει ιδιαίτερα ζεστή
Ζέστη
Επιμένουν τα 40άρια μέχρι την Τετάρτη - Το Σάββατο η χειρότερη μέρα του καύσωνα, οι περιοχές που θα είναι «στο κόκκινο»
«Εμμονικός» καύσωνας και αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ασθενών ανέμων - Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες
Καιρός 5