Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Ο Έλληνας που «έσπρωχνε» όπλα στην Κολομβία και ο Αλβανός αρχηγός – Όλη η δράση του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης

Ο Έλληνας που «έσπρωχνε» όπλα στην Κολομβία και ο Αλβανός αρχηγός – Όλη η δράση του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης

Όταν στις αρχές του χρόνου έφτασε μια πληροφορία στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας, για ένα καρτέλ που μεταφέρει και ρίχνει στην Ευρώπη εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης, οι αναλυτές αποφάσισαν να αλλάξουν μεθοδολογία και τρόπο δράσης.

Πλέον δεν ήταν αρκετό να κατασχεθούν τα ναρκωτικά και έπρεπε με κάθε τρόπο να ξεδοντιάσουν και την εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τη συνεργασία με τα κολομβιανά καρτέλ που διακινούσαν την κοκαΐνη.

Ψάχνοντας σε βάρος την ιστορία έπεσαν πάνω σε δυο γνωστά πρόσωπα. Τον αρχηγό, έναν Αλβανό που στις  03/03/2017 κατηγορήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς να συλληφθεί, με  άλλα στοιχεία ταυτότητας, ως επιφορτισμένος με το ρόλο της χρηματοδότησης και υπεύθυνος της εγκατάστασης και προετοιμασίας λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών χαπιών.

Ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια πρόδρομων και χημικών ουσιών, καθώς και του μηχανολογικού – τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείτο για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών, την πραγματοποίηση της παραγωγής αυτών, αλλά και την επίβλεψη των εργασιών που απαιτούντο ως προς τον τομέα της μεταφοράς, απόκρυψης και της περαιτέρω διακίνησης.

Σε μονοκατοικία στη Ν. Πέραμο Αττικής, είχε εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης του συνθετικού σκευάσματος «CAPTAGON», όπου και κατασχέθηκαν -634.246- χάπια. Για την υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος του ανεκτέλεστη δικαστική Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Και στον Έλληνα Β. Ι., που  σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών Παναμά, το έτος 2012, συνελήφθη από Αρχές της Κόστα Ρίκα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του αίτημα έκδοσης των Η.Π.Α., για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη, προς υποστήριξη της αλλοδαπής τρομοκρατικής οργάνωσης FARC, με αντάλλαγμα 50 κιλά κοκαΐνης. Για την υπόθεση αυτή εξέτισε ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α.

Το χρονικό

Το newsit.gr μέσα από τα ενημερωτικά έγγραφα παρουσιάζει όλο το χρονικό της υπόθεσης με την κατάσχεση 210 κιλών κόκας αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ και τη σύλληψη 4 ατόμων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα έγγραφα “Κατόπιν καταλλήλου αξιοποιήσεως πληροφοριών, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, και το  Γ’ Τελωνείου Πειραιά, καθώς επίσης και τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, μεταφερομένων δια θαλάσσης, αποκρυμμένων σε εμπορευματοκιβώτια (container), προς περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους, σε Χώρες της Ευρώπης, της xώρας μας συμπεριλαμβανομένης (είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης) και της Ασίας (Τουρκία)”.

Στη συνέχεια αναφέρουν πως: «Από την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργανώσεως – προκυπτούσης εκ του ανωτέρω περιγραφομένου ρόλου  των μελών της-, τον διεθνικό της χαρακτήρα και τη μεθοδολογία δράσεως των μελών της, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών με εμπορευματοκιβώτια (CONTAINERS), τη γεωγραφική της εξάπλωση στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία και τις ήδη κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών και χρηματικών ποσών, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής εξασφαλίζουσας την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση (μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης) προς αποκόμιση μεγάλου ύψους παρανόμων προσόδων, υπερβαίνοντα τα 5.000.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την Αστυνομία συνελήφθησαν:

i)ο M. A., ως διευθύνων και κατευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης, επιφορτισμένος για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, της χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τον Παναμά σε χώρες της Ευρώπης, της απόκρυψης αυτών σε εμπορευματοκιβώτια (container) με κατεύθυνση τη χώρα μας και την περαιτέρω διακίνησή τους,

ii) ο  S. M., ως άμεσος συνεργάτης του M.A., επιφορτισμένος για την ανεύρεση και στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και παραλαβή των ναρκωτικών και την περαιτέρω διακίνησή τους,

iii) ο Β. Ι. επιφορτισμένος με την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έχουν έδρα στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τους για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση της αγοράς των προς διακίνηση ποσοτήτων,

iv) ο Μ. Α., επιφορτισμένος για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία αρχηγού λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπροστασίας για την αποφυγή της συλλήψεώς του,

vi) άγνωστα, μη ταυτοποιημένα μέλη της οργάνωσης με έδρα το εξωτερικό, επιφορτισμένα με την προμήθεια, αγορά, τοποθέτηση και απόκρυψη εντός των εμπορευματοκιβωτίων έμφορτων με νόμιμο φορτίο (container), προερχομένων από τον Παναμά με προορισμό την Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης προς περαιτέρω διακίνηση και

vii) άγνωστα, μη ταυτοποιημένα μέλη της οργάνωσης με έδρα την Ελλάδα υπεύθυνα για την περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας.

β) Κατόπιν των ανωτέρω, πρωινές ώρες της 22/05/2024, επί της οδού Αγίου Δημητρίου  στον Πειραιά, ο αρχηγός κατελήφθη να κατέχει για λογαριασμό των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, εκατόν ογδόντα (180) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων. Σε έρευνες στις οικίες και σε οχήματα των ως άνω συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα (1) πιστόλι των 9mm, με την επιγραφή TWC3 LONE WOLF ARMS PRIEST RIVER JO, με σειριακό αριθμό C3AG854, μετά μίας γεμιστήρος μάρκας glock, με δεκαπέντε (15) φυσίγγια διαμετρήματος 9mm μικροποσότητα κάνναβης και είκοσι  φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς επίσης και πλήθος εγγράφων στα οποία απεικονίζονται ποσότητες ναρκωτικών και μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία σχετίζονται με την εν γένει δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.

Τι κατασχέθηκε

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της δικογραφίας συνολικά κατασχέθηκαν τα εξής:

•ΚΟΚΑΪΝΗ βάρους -210- και -300- γραμμαρίων

•ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΚΑΝΝΑΒΗ βάρους -1,5- γραμμαρίων

•Τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας

•Ένα (1) πιστόλι μάρκας, «Glock» μετά ενός (1) γεμιστήρος με δεκαπέντε (15) φυσίγγια

•Τριάντα επτά (37) φυσίγγια των 9 mm και τρία (3) φυσίγγια των 7.65 mm

•Μία (1) ζυγαριά

•Δύο (2) Ι.Χ. δίκυκλες μοτοσικλέτες

•Δεκαεπτά (17) συσκευές κινητής τηλεφωνίας

•Μία (1) κάρτα μνήμης (συσκευή usb)

•Τρεις (3) ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker)

•Μία (1) σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου

•Πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες αφορούν ημερομηνίες, χρηματικά ποσά, ονόματα και ονόματα χωρών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις