Ελλάδα

Ο Γκρίμσον δεν θα διεκδικήσει 6η θητεία στην Ισλανδία μετά το σκάνδαλο των Panama Papers

Ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ισλανδίας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για έκτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του έπειτα από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Panama Papers που προκάλεσαν πολιτικό σάλο.

Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είναι πρόεδρος από το 1996. Έχει δεχθεί επικρίσεις μετά την αποκάλυψη ότι η οικογένεια της συζύγου του συνδεόταν με κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε φορολογικούς παραδείσους και αποκαλύφθηκαν από τα Panama Papers. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οτιδήποτε επιλήψιμο.
Ο Γκρίμσον έχει ασκήσει το δικαίωμά του να ζητεί τη λαϊκή ψήφο σε κρίσιμα θέματα, δίνοντας πολιτική εξουσία σ’ ένα αξίωμα το οποίο παραδοσιακά θεωρείτο κυρίως τελετουργικό.
Τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον αποφάσισε να παραιτηθεί όταν έγγραφα που διέρρευσαν από μια παναμαϊκή δικηγορική εταιρία έδειξαν ότι η σύζυγός του είχε μια εξωχώρια εταιρία που κατείχε χρέος των χρεωκοπημένων ισλανδικών τραπεζών.
Ως πρόεδρος ο Γκρίμσον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση για την καταβολή χρημάτων στη Βρετανία και στην Ολλανδία ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών που είχαν καταρρεύσει. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες.
Ο Γκρίμσον είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν θα επιδίωκε την επανεκλογή του, αλλά τον Απρίλιο εξέπληξε τους πολιτικούς σχολιαστές με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα έπειτα από την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον, λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Διαπράττεται μια γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας και διαδίδεται ζωντανά στα κινητά μας»
Η 22χρονη Σουηδή ακτιβίστρια, έχει ήδη μιλήσει για τη φρίκη που βίωσε ως αιχμάλωτη, κατήγγειλε τον πόλεμο στη Γάζα, και έκανε λόγο για γενοκτονία, ενώ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι βασανίστηκε από ισραηλινούς
Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στην παγκόσμια νηοπομπή Sumud με σκοπό την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και συνελήφθη από το Ισραήλ, αντιδρά καθώς διαβάζει δήλωση κατά την άφιξή της στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
27