Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο προϋπολογισμός 2024 φέρνει αλλαγές στο ΕΣΥ – Πού θα δοθούν τα περισσότερα κονδύλια

Ο προϋπολογισμός 2024 φέρνει αλλαγές στο ΕΣΥ – Πού θα δοθούν τα περισσότερα κονδύλια

Τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με τον αυξημένο κατά 897 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό του 2024. 

Κάλυψη των κενών θέσεων και αύξηση στους μισθούς και τις εφημερίες των γιατρών στο ΕΣΥ στοχεύει, μεταξύ άλλων, ο φετινός προϋπολογισμός για το 2024, ο οποίος υπερψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής (17.12.2023) από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 132. Επιπλέον 10 ψήφισαν «παρών».

Η ψήφιση του προϋπολογισμού συνοδεύτηκε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ από τον Ιανουάριο του 2024, μέτρο που θα κοστίσει στο κράτος 40 εκατομμύρια ευρώ.

«Μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τον τριπλασιασμό των οικονομικών κινήτρων σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που έχουν έλλειψη στο ΕΣΥ και σε γιατρούς που αναμένεται να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά άλλους κλάδους της Υγείας, όπως π.χ. τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το σύστημα Κεντρικών Προμηθειών της ΕΚΑΠΥ, η αύξηση στα κονδύλια είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλ. 13,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την παρουσίαση της κατανομής των εξόδων από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Παρασκευή (15/12).

Ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για “το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης”, όπως είπε.

“Δεσμευόμαστε ότι θα οικοδομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αξίζει και μας κάνει υπερήφανους”, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

“Θα αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων”

Η εξαγγελία για την οικονομική ενίσχυση των γιατρών είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα για τις υπέρογκες αμοιβές των νέων Διοικητών του ΕΣΥ, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν τα ηνία των Νοσοκομείων από το νέο έτος.

Στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους, πως αναμένονται “διορθωτικές” κινήσεις στις απολαβές του υγειονομικού προσωπικού ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Η νέα ενίσχυση στις εφημερίες που εξαγγέλθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι μόνο η αρχή και συνεπάγεται αύξηση στις ετήσιες αμοιβές των γιατρών που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ σε καθαρές αποδοχές και τα 2.000 ευρώ σε μικτές.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν οι γιατροί το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές διαρροές, οι μισθοί των γιατρών στο ΕΣΥ διαμορφώνονται από δω και πέρα ως εξής:

  • επιμελητής Β’ ΕΣΥ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα δει μηνιαίο μισθό αυξημένο κατά 450 ευρώ καθαρά, ή κατά 5.400 ευρώ ετησίως. Η αύξηση συγκριτικά με το 2019 φτάνει το 23%.
  • συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα αμείβεται με 3.045 ευρώ καθαρά, δηλαδή θα δει μηνιαία ενίσχυση στις αποδοχές του κατά 300 ευρώ καθαρά ή ετήσια αύξηση ύψους 3.600 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση κατά 20% μεταφράζεται σε αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις – κατά μέσο όρο – μεικτές απολαβές των γιατρών και κατά 127 στις καθαρές αποδοχές τους. Σε βάθος έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, το συνολικό ποσό της αμοιβής των γιατρών σήμερα κοστίζει στο κράτος 208,3 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αύξηση διαμορφώνεται στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Στοχευμένα κίνητρα σε ιατρικές ειδικότητες και για τις άγονες περιοχές!

Παράγοντες της κυβέρνησης, υποστηρίζουν πως εντός του 2024 αναμένεται να θεσπιστούν ειδικές στοχευμένες αυξήσεις σε ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και τριπλασιασμός των οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής και ορεινής χώρας, όπως είναι η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

Τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ. σε προβληματικές και άγονες περιοχές είναι μια παρέμβαση που κοστίζει στο κράτος 20 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος, είναι τα κίνητρα να είναι περισσότερο δελεαστικά ώστε να προσελκύσουν επιστήμονες ξανά στο ΕΣΥ και να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας.

Χρυσοχοΐδης: Ποιες προσλήψεις αναμένονται εντός του 2024

Εκτενή αναφορά στον τρόπο κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ, έκανε στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως επισήμανε, ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την Υγεία και συγκεκριμένα:

“Προχωράμε στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3.050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς”.

Μία άλλη σημαντική εξέλιξη, όπως είπε, είναι η έμπρακτη πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας ενάντια στο brain drain.

“Με απόφασή μας εκχωρήσαμε στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεις πανεπιστημιακών που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι φιλόδοξοι επιστήμονες που οι περισσότεροι θα έρθουν από το εξωτερικό θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και θα το πάνε ακόμη πιο μπροστά”, τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ – Όθων Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα τύπου Matrix»

Διαφορετικά “διαβάζουν” τις εξαγγελίες του προϋπολογισμού στην Υγεία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθων Ηλιόπουλος, μίλησε για εξαΰλωση των όποιων αυξήσεων στον προϋπολογισμό εξαιτίας του πληθωρισμού, ενώ το ΕΣΥ, όπως είπε, παραμένει υποστελεχωμένο.

“Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ενίσχυσής του και ο αρμόδιος υπουργός παρουσιάζει τις ανανεώσεις συμβάσεων ως νέες προσλήψεις ζώντας σε μία παράλληλη πραγματικότητα τύπου Matrix”, ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως σύμφωνα με το Μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 79.122 μόνιμοι εργαζόμενοι και 4 χρόνια μετά, με τη χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι 71.100 άτομα.

“Οι γιατροί αποχωρούν μαζικά από το ΕΣΥ, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το λιγότερο στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό και τα στάνταρ ασφαλείας στο σύστημα υγείας έχουν πέσει δραματικά”, τόνισε ο Όθων Ηλιόπουλος.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Ιωάννης Τσίμαρης: “Εξαγγελίες εντυπωσιασμού”

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ιωαννίνων και υπευθύνου Τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ιωάννη Τσίμαρη, ο οποίος επισήμανε πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ακολούθησε τη συνήθη τακτική:

“Μια ακόμη εξαγγελία εντυπωσιασμού, με την ανακοίνωση της αύξησης 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ, έρχεται σε συνέχεια της κύρωσης της εκρηκτικής αύξησης στους βασικούς μισθούς των Διοικητών των Νοσοκομείων κατά 45%, πλέον του bonus παραγωγικότητας για το οποίο θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι κακοπληρωμένοι Υγειονομικοί. Σ’ ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που παραπαίει και χρήζει ουσιαστικών και γενναίων αποφάσεων για τη ανασυγκρότησή του και την ανάσχεση του κύματος φυγής του υγειονομικού προσωπικού, η ενίσχυση της κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει με εμπαιγμό σε έναν από τους στυλοβάτες του συστήματος, το ιατρικό προσωπικό!”, σημειώνει ο βουλευτής.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις