Ελλάδα

Παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ – Στην 74η θέση παγκοσμίως και στην 11η πανευρωπαϊκά

Μία ακόμη σημαντική παγκόσμια διάκριση καταγράφει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς καταλαμβάνει την 74η θέση με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Ο πίνακας περιλαμβάνει 4.320 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 28 Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως, στην 11η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.039.623 ετεροαναφορές (citations).

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 324 με 679.598 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 399 με 535.480 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 400 με 535.454 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 437 με 484.842 ετεροαναφορές.

Παγκοσμίως, η πρώτη «πεντάδα» παγκοσμίως, βρίσκονται πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα: το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (9.557.291 ετεροαναφορές), το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (8.150.705 ετεροαναφορές), το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια (6.515.961 ετεροαναφορές), το ΜΙΤ (5.574.014 ετεροαναφορές) και το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (5.413.213 ετεροαναφορές).

Ο εν λόγω πίνακας κατάταξης συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων, αριθμός ο οποίος εντοπίζεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, της GoogleScholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών για την συγκεκριμένη κατάταξη συλλέχθηκαν κατά το δεκαήμερο 10-20 Ιανουαρίου 2020.

Έτσι, ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η βαθμολογία του κάθε πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 110 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των δέκα πρώτων προφίλ.

Όπως σημείωσε σε σχετική ενημέρωση το ΕΚΠΑ, είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακό» το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του, καλύπτει το 33% του συνόλου των ετεροαναφορών των τριάντα ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός πανεπιστημίου, καθώς επικεντρώνεται ότι στον αριθμό των άρθρων που έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά στον αριθμό των αναφορών του ονόματος και του έργου του που έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων πανεπιστημίων. Είναι, λοιπόν, ένας δείκτης που καταγράφει την επίδραση των ακαδημαϊκών στο αντικείμενο που θεραπεύουν, αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα παγκοσμίως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα δεδομένα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου - Ισχαιμικό επεισόδιο «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις του 39χρονου
Οι ιστολογικές εξετάσεις εστιάζονται στο συμπέρασμα ισχαιμικού επεισοδίου, δηλαδή να πέθανε ο 39χρονος από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, λόγω εξάντλησης και υποθερμίας
Ο Βασίλης Καλογήρου και το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του
Η Ειρήνη Μουρτζούκου ξανά μαζί με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Που εστιάζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Η Ειρήνη Μουρτζούκου είναι ξανά μαζί με την μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη, παρά το γεγονός πως μέχρι και πριν λίγο καιρό την κατηγορούσε...
Ειρήνη Μουρτζούκου
«Δεν είναι αυτό το πόδι μου» ούρλιαζε σε κατάσταση σοκ ο 16χρονος που τραυματίστηκε από φορτηγό στον Μαραθώνα
«Καθόμουν στο πεζοδρόμιο και κανονικά το φορτηγό έπρεπε να είχε στρίψει. Δεν έστριψε, ήρθε ευθεία προς εμένα με πολύ ταχύτητα», περιγράφει ο 16χρονος μαθητής
Το σημείο του τροχαίου στη Λεωφόρο Μαραθώνος
«Πυρά» Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για τα Τέμπη - «Ποιόν εξυπηρετείτε;»
«Για ποιον λόγο κύριε Κασελάκη, μιλάτε για ενδεχόμενο συσχετισμό των ελαιών σιλικόνης μετασχηματιστών της Siemens με την Πυρόσφαιρα που στέρησε το οξυγόνο και κατέκαψε τα παιδιά μας;» γράφει η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Στέφανος Κασσελάκης 8