Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Παπαζάχος στο newsit.gr για τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του – Μακριά από την Ελλάδα

σεισμός

Ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος και καθηγητής γεωφυσικής στο ΑΠΘ, μιλάει στο newsit.gr για τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (19.10.2021) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από την Κάρπαθο.

Ο σεισμός, σύμφωνα με την πρώτη πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ και έγινε στις 08:32 το πρωί. Το εστιακό του βάθος ήταν 58,5 χιλιόμετρα.

Ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι «ο σεισμός έγινε σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που νοτιοανατολικά από την Ρόδο και την Κρήτη και δυτικά από την Κύπρο. Μία πολύ σταθερή περιοχή, γύρω 130 χιλιόμετρα από την Κάρπαθο που είναι το πλησιέστερο σημείο του ελληνικού χώρου. Είναι μια περιοχή η οποία γενικά είναι πολύ σταθερή, έχει ρήγματα. Είναι μια περιοχή πολύ μακριά από τον ελληνικό χώρο».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας σημειώνοντας ότι «ακόμα και το θέμα του τσουνάμι είναι πρακτικά αδιάφορο γιατί τα ρήγματα εκεί κατά κανόνα το ένα κομμάτι κινείται οριζόντια σε σχέση με το άλλο, δεν μετατοπίζεται σημαντικά ο πυθμένας της θάλασσας και δεν προκαλείται τσουνάμι, άρα ο μηχανισμός αυτών των σεισμών δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο που να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για τον ελληνικό χώρο. Είναι εικόνα σεισμών που είναι μακριά από τον ελληνικό χώρο, απλώς νομίζω ότι δίνουμε παραπάνω σημασία λόγω της γειτνίασης του χρονικά με τους άλλους σεισμούς, του Αρκαλοχωρίου και αυτόν που έγινε ανατολικά από την Ζάκρο. Είναι ένας σεισμός χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία, πολύ μακριά από τις περιοχές που μπορεί να έχουν επίπτωση στον ελληνικό χώρο. Με τους σεισμούς που έγιναν στην Κρήτη η σχέση τους είναι ότι δημιουργούνται από μια παρόμοια διαδικασία, αλλά άμεση σχέση δεν φαίνεται να έχει, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει πάντα η περίπτωση η γένεση του σεισμού μπορεί να επιταχύνθηκε από την γένεση του σεισμού της Ζάκρου. Είναι περισσότερο επιστημονικό το ενδιαφέρον, παρά πρακτικό».

Μετασεισμοί

Όπως μας πληροφορεί ο σεισμολόγος, θα έχει κάποιους μετασεισμούς, αλλά «οι σεισμοί που γίνονται σε μεγάλα εστιακά βάθη έχουν την τάση να μην έχουν ιδιαίτερες μετασεισμικές ακολουθίες. Ακόμα δηλαδή και αν γίνουν μετασεισμοί, το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι δεν θα γίνουν καν αισθητοί στον ελληνικό χώρο» καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταμοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις