Ελλάδα

Παχυσαρκία: Φρένο στη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων χωρίς επίβλεψη από διατροφολόγο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» - Ποιες οι συστάσεις των γιατρών και ποια φάρμακα νέας γενιάς θα χορηγούνται στους δικαιόχους

Μια νέα εποχή ανοίγει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων, μέσω του εθνικού προγράμματος πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Ο λόγος γίνεται για τη δωρεάν παροχή φαρμάκων για την παχυσαρκία τα οποία θα χορηγούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης ιατρικής και διατροφικής παρακολούθησης.

Ωστόσο, το πρόγραμμα της φαρμακευτικής υποστήριξης των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από παχυσαρκία, αλλά και συνοδά νοσήματα (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπνική άπνοια κλπ), θα διεξαχθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις και πάντα κάτω από την καθοδήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία και θα καταρτίσει τις κατευθυντήριες οδηγίες το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η Επιτροπή θα εισηγηθεί εάν κάποιος σταματήσει να παρακολουθείται από διατροφολόγο, αυτόματα να διακόπτεται και η χορήγηση των φαρμάκων.

Αυτό συμβαίνει διότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρείται αποτελεσματική μόνο όταν εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση, αλλαγή τρόπου ζωής και επιστημονική καθοδήγηση στα θέματα της διατροφής.

Η παχυσαρκία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, και αν δεν αλλάξουν οι συμπεριφορές που την προκαλούν, το φάρμακο από μόνο του δεν επαρκεί

Εάν μάλιστα κάποιος δεν προβεί σε αλλαγές του τρόπου ζωής, όταν θα διακόψει τη θεραπεία, τα κιλά θα επανέλθουν.

Ταυτόχρονα, προκύπτει και θέμα ορθής διαχείρισης πόρων, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν υψηλό κόστος και χορηγούνται υπό αυστηρά επιστημονικά και οικονομικά πρωτόκολλα.

Τι περιλαμβάνει η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Η απόφαση της Πολιτείας να εντάξει δωρεάν φαρμακευτική παρέμβαση για την παχυσαρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υποδηλώνει πρόθεση της να προχωρήσει σε τολμηρές παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Η νέα δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, που ήδη «τρέχει» σε όλη τη χώρα.

Σκοπός είναι να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι παράγοντες που σχετίζονται με σοβαρά νοσήματα, με την παχυσαρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η διαδικασία προβλέπει:

  • Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις,
  • Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου,
  • Αξιολόγηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI),
  • Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού.

Μέσα από αυτή την κλινική αξιολόγηση, οι γιατροί θα παραπέμπουν όσους πληρούν τα κριτήρια για περαιτέρω παρακολούθηση και θεραπευτική παρέμβαση.

Δωρεάν φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η φαρμακευτική αγωγή θα παρέχεται δωρεάν σε όσους διαγνωστούν με νοσογόνο παχυσαρκία και συγκεκριμένα:

  • Πολίτες με BMI ≥ 40
  • Ή BMI ≥ 35 με συνυπάρχουσες παθήσεις όπως:
  • Υπνική άπνοια
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι ασθενείς αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε:

  • ειδικό γιατρό (ενδοκρινολόγο ή παθολόγο),
  • χορήγηση νέων φαρμάκων παχυσαρκίας, που θα καθοριστούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας,
  • δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγο,
  • συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως αν διακοπεί η παρακολούθηση από διατροφολόγο, διακόπτεται και η φαρμακευτική αγωγή.

«Θέλουμε να υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπευτική πλαισίωση, δηλαδή και ιατρική παρακολούθηση και διατροφική υποστήριξη, και να συνδυάζονται διατροφή και φάρμακα», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ποια φάρμακα θα χορηγούνται

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ποια σκευάσματα θα διατεθούν, καθώς η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, πρόκειται για τα φάρμακα νέας γενιάς που δρουν στην όρεξη και στον μεταβολισμό, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία παγκοσμίως και χορηγούνται και στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο ιδιωτικά και με υψηλό κόστος.

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα δεν αφορά γενικά όσους έχουν “παραπανίσια κιλά”, αλλά αυστηρά περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας με σοβαρό ιατρικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και η επιλογή των ασθενών θα γίνει με βάση αυστηρά κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια.

Ανάγκη ελέγχου του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Ένας στους δύο ενήλικες στην Ελλάδα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, το 60% των ενηλίκων Ελλήνων αντιμετωπίζει πρόβλημα σωματικού βάρους, ενώ το 17% χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο. Τα νούμερα στα παιδιά και εφήβους, επίσης, έχουν σημάνει συναγερμό.

Πίσω από την παχυσαρκία, όμως, κρύβονται καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, υπνική άπνοια, αναπηρίες, ψυχικές επιβαρύνσεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη “γονατίζει” από τα κόστη αυτών των χρόνιων νοσημάτων, γι’ αυτό και αυτή τη φορά το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο για τομές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» ο Κηφισός μετά από σύγκρουση οχημάτων στην άνοδο – Έντονο πρόβλημα και σε Κηφισίας
Στην κάθοδο του Κηφισού «κόκκινο» είναι το ρεύμα προς Πειραιά στο ύψος στην Μεταμόρφωσης, ενώ στην άνοδο με βήμα «σημειωτόν» κινούνται τα οχήματα από το Αιγάλεω μέχρι την Λυκόβρυση
Κηφισός
Το ΣτΕ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει εναλλακτικό μάθημα για όσους έχουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει από το 2019 ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να οργανώσει εναλλακτικό μάθημα για όσους λαμβάνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Σχολικά βιβλία
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Κωνσταντοπούλου: «Συκοφάντης που επιδιώκει να παραμένει στην επικαιρότητα με όποιο παρανοϊκό σενάριο μπορεί»
«Η συγκεκριμένη δικηγόρος- πολιτικός - επαγγελματίας συκοφάντης καλυπτόμενη από την βουλευτική της ασυλία, δήλωσε με αναίδεια την πρόθεση της να μην διεξαχθεί η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών» αναφέρει η ανακοίνωση
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Απάτη με SMS: Νέα παραλλαγή σαρώνει την αγορά – Πώς να την αναγνωρίζετε πριν χάσετε χρήματα
Μηνύματα που μιμούνται τράπεζες και courier, παραπλανητικά links για επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ - Οδηγίες άμεσης αντίδρασης και ποια βήματα να ακολουθήσετε αν στοχοποιηθείτε
Women using smartphones check email notifications inbox have spam viruses message with warning caution, junk and trash mail, security terms cybersecurity concept
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο Ηράκλειο - Συνελήφθη ιδιοκτήτης περίπτερου
Στα πλαίσια σχολικής εκδρομής ο ανήλικος μαθητής προμηθεύτηκε από περίπτερο 1 μπουκάλι βότκα, το οποίο κατανάλωσε με αποτέλεσμα να μεθύσει, να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Αλκοολούχα ποτά