Ελλάδα

Πειθαρχικός έλεγχος από τον ΔΣΑ για τους δικηγόρους της «Μαφίας των φυλακών»

Ο ΔΣΑ ζητά να διερευνηθεί πιθανή τέλεση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους στο κύκλωμα των φυλακών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πειθαρχικών αδικημάτων από δικηγόρους, εμπλεκόμενους στην υπόθεση του κυκλώματος της μαφίας των φυλακών πρόκειται να ερευνηθεί από τον ΔΣΑ.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε το να ζητήσει «από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνήσει εάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους».

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση του, ο ΔΣΑ τονίζει με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το καθήκον της.

Παράλληλα, ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει «κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων από τα ΜΜΕ» επισημαίνοντας ότι «ο συστηματικός ονειδισμός και η ανθρωποφαγία οδηγούν σε επικίνδυνη διολίσθηση της δημόσιας ζωής και υπονομεύουν το δικαιοκρατικό κεκτημένο που πρέπει να διαπνέει τη δημόσια σφαίρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, στα οποία αποδίδονται αξιόποινες πράξεις σε δικηγόρους, στο πλαίσιο υποθέσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, το ΔΣ του ΔΣΑ διατυπώνει την ακόλουθη θέση:

1. Κατά πάγια πρακτική, ο ΔΣΑ δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας και δεν τοποθετείται σχετικά με εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις είτε στο στάδιο της προδικασίας είτε της κύριας διαδικασίας. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται απερίσπαστη να επιτελεί το καθήκον της, με πλήρη σεβασμό στις ισχύουσες δικονομικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις.

2. Το τεκμήριο αθωότητας αποτελεί λυδία λίθο του νομικού μας πολιτισμού και ισχύει απαρεγκλίτως, μέχρις αμετακλήτου ποινικής καταδίκης, για όλους, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των δικηγόρων που τυχόν κατηγορούνται για οποιαδήποτε αιτία.

3. Ο ΔΣΑ, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής, αποδοκιμάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων από τα ΜΜΕ. Ο συστηματικός ονειδισμός και η ανθρωποφαγία οδηγούν σε επικίνδυνη διολίσθηση της δημόσιας ζωής και υπονομεύουν το δικαιοκρατικό κεκτημένο που πρέπει να διαπνέει τη δημόσια σφαίρα.

4. Η διαρροή προανακριτικού υλικού συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Απαιτείται προς τούτο άμεση και λυσιτελής αντίδραση των αρμοδίων οργάνων και εντοπισμός και κολασμός, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, των υπαιτίων.

5. Με δεδομένο ότι η πειθαρχική ευθύνη είναι διάφορη της ποινικής, καταγιγνώσκεται με διαφορετικούς όρους και δεν τελεί σε αναγκαία σχέση λειτουργικής ή δικονομικής αλληλεξάρτησης με αυτήν, το ΔΣ θα ζητήσει από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνά εάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μαϊμού» φάρμακα και ψεύτικοι γιατροί σε πανευρωπαϊκό κύκλωμα – Άρρωστοι με ανίατες ασθένειες σταμάτησαν θεραπείες, έρευνα και στην Αττική
Επιτήδειοι που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη υπόσχονταν μέσω διαδικτύου θεραπείες για σοβαρές και ανίατες ασθένειες - Τζίρος πάνω από 240.000 ευρώ
Κάποια από τα ψεύτικα φάρμακα και συμπληρώματα
16
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη – Ψάχνουν τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να τον συλλάβουν
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση 9
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
25
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους