Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Πίεση για πλήρη αποκρατικοποίηση στις ΔΕΚΟ – Ερχονται απολύσεις;

Σε όλους τους τόνους ακούγονται έξωθεν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα απαιτηθεί για να συνεχιστεί η βοήθεια, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ και εντός η τροίκα ζήτησε να εφαρμοστεί αποκρατικοποίηση 100% στις ΔΕΚΟ.

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει ότι οι ελεγκτές της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα ξεσκόνισαν τα στοιχεία που τους έδωσε το υπ. Οικονομικών και βλέπουν αποκλίσεις από τους στόχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα θέλει το πακέτο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου από τα 26 δισ. ευρώ να πάει στα 28 με 30 δισ. ευρώ καθώς το μεγαλύτερο έλλειμα – 9,5% φέτος – θα απαιτήσει μεγαλύτερο πακέτο προσαρμογής, που υπολογίζεται στα 7 δισ. ευρώ για φέτος.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι έγινε πρόταση για εξ ολοκλήρου πώληση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, με την κυβέρνηση να εμμένει στη διατήρηση τουλάχιστον ενός ελάχιστου ποσοστού 5% που θα δίνει στο κράτος το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά τη λήψη των αποφάσεων στην επιχείρηση.

Παράλληλα, ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ αναφέρει ότι η τρόικα πιέζει για τα μέτρα ύψους 7 δισ. στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο πιέζεται να μην υπάρξει νέος γύρος μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων αλλά απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε εκείνες τις ΔΕΚΟ που δεν θα εμφανίσουν θετικό απολογισμό βάσει των επιχειρησιακών προγγραμμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Το μέτρο αυτό δεν προβλέπεται για όσους είναι ήδη υπό μετάταξη.

Πάντως μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η τρόικα δεν πιέζει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά για την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε