Ελλάδα

Πόντιοι απ’ όλη την Ελλάδα στην Παναγία Σουμελά στην Ημαθία

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την Πανηγυρική Γιορτή του Δεκαπεντάγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, που διοργανώνει το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», στην Καστανιά Ημαθίας, σήμερα και αύριο, 15 Αυγούστου.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ θα παραστούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές, η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος πιστών.

Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου. Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις 300 και πλέον ποντιόπουλα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Χτες βράδυ, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Παναγίας Σουμελά, πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση-συναυλία με τίτλο «Ψυχή και Σώμα» με τους Διδάκτορες αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμωνα. Θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας, που θα συνοδεύουν τιμητικά νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, με τις παραδοσιακές φορεσιές. Ακολούθως θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», δωρεά των Αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, στην μνήμη του πατέρα τους, αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη.

Τέλος, για μια χρονιά ακόμη, θα δοθεί από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» υποτροφία σε αριστεύσαντα μαθητή του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Πανίσχυροι άνεμοι αγγίζουν τα 9 μποφόρ – Έντονη κακοκαιρία σε Ήπειρο, δυτική Ελλάδα και νησιά του Ιονίου
Η θερμοκρασία θα φτάσει στο βόρειο Ιόνιο και τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 18 με 19 βαθμούς (στα βορειοδυτικά τους 12 με 15), στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποχώρησαν από τα δικαστήρια Πάτρας οι 3 συλληφθέντες για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου
Πρόκειται για τους τρεις που εξαρχής είχαν ταυτοποιηθεί από τις διωκτικές αρχές της αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ έχουν απασχολήσει την αστυνομία και στο παρελθόν
Ο 30χρονος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην Πάτρα