Ελλάδα

Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα (18.03.24) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από ειδική διάταξη νόμου, διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή/και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).
Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη φυλακή οδηγός μηχανής στη Θεσσαλονίκη που παρέσυρε τραυματίζοντας θανάσιμα 27χρονη δύο μέρες πριν από τον γάμο της
Την καταδίκη του 24χρονου ζήτησε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, που σχολιάζοντας την απολογία του, έκανε λόγο για έναν κυνικό και αμετανόητο κατηγορούμενο
Περιπολικό
Ρόδος: Το σκηνοθετημένο τροχαίο που έδειχνε έγκλημα και ο 49χρονος δολοφόνος του ξενοδόχου Κωνσταντίνου Τσιαντή
Ο 49χρονος Ουκρανός που αναζητείται για τη δολοφονία ήταν γνωστός με το ξενοδόχο, ενώ στο παρελθόν είχε απασχολήσει κι άλλες φορές τη δικαιοσύνης και στις αστυνομικές αρχές
Ο άτυχος ξενοδόχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Τσιαντής
Στον κλοιό της κακοκαιρίας η χώρα: Βροχή με το τουλούμι, έντονη χιονόπτωση στα ορεινά και άνεμοι 9 Μποφόρ - Live όλες οι εξελίξεις
Τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα σε Πελοπόννησο, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 «Περιορίστε τις μετακινήσεις»
Γυναίκα στη χιονισμένη Κοζάνη 22