Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες ώρες στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Η αντίδραση της Αθήνας στην διαρροή του email με τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα ήρθε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Χαρακτήρισαν «προληπτικά» τα μετρα που απέστειλε η ελληνική πλευρα στην τρόικα και μάλιστα επέμειναν σε αυτό λέγοντας ότι μοιάζουν με την «προληπτική γραμμή στήριξης». Το ζήτημα είναι όμως ότι αν αυτά τα μέτρα δεν ενταχθούν στον προϋπολογισμό, μήπως αυτό σημαίνει εξάμηνη παράταση στο Μνημόνιο;
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για την διαρροή του email με τις ελληνικές προτάσεις, την οποία αποδίδουν σε πηγές των δανειστών, καθώς θεωρούν ότι δείχνει πως οι δανειστές:
όχι μόνο επιμένουν σε «δημοσιονομικό κενό» για το 2015 (που κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει),
όχι μόνο αξιώνουν κατάλογο με νέα μέτρα που η κυβέρνηση λέει πως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν,
αλλά στο τέλος …διαρρέουν τον κατάλογο αυτόν, παραβιάζοντας την (υποτιθέμενη) «μυστικότητα» της διαπραγμάτευσης λίγες μόλις ώρες πριν στείλουν την απάντησή τους.
Όπως ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που «δήθεν η Κυβέρνηση πρότεινε και στην Τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού»: στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα.
Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014. Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. «Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση» τονίζει η ίδια πηγή.
Αυτό που τονίζεται είναι απο το οικονομικό επιτελείο είναι οτι τα νέα μετρα δεν θα ενταχθούν στο νεο προϋπολογισμό και θα περιληφθούν σε ειδικό κεφάλαιο στη νέα αξιολόγηση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
