Ελλάδα

Πρόσφυγες: Χαμός για μια θέση στο τρένο

Το τρένο της μεγάλης φυγής περιμένουν στο Σταθμό Λαρίσης χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα με το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη.

Αφού πλήρωσαν 60 ευρώ το κεφάλι για να φτάσουν στον Πειραιά με το πλοίο που είχε ναυλώσει η ελληνική κυβέρνηση (!) και τους… “άδειασαν” στο λιμάνι, αφήνοντάς τους στη μοίρα τους να βρουν το δρόμο για… Θεσσαλονίκη, πολλοί από τους 2.440 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, έφτασαν στο Σταθμό Λαρίσης.

Από τη στιγμή που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά είπαν ότι δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα. Ήθελαν να φύγουν για τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί να περάσουν στα Σκόπια με σκοπό να φτάσουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου είτε τους περιμένουν συγγενείς είτε ελπίζουν πως θα βρουν τη δική τους Γη της Επαγγελίας.

Με ταξί, με τον ΗΣΑΠ, με λεωφορείο ή με τα πόδια, έφτασαν στην Αθήνα και από εκεί στο Σταθμό για να πάρουν το τρένο για Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου αρχικά επρόκειτο να “δέσει” το Ελευθέριος Βενιζέλος, το πλοίο της ΑΝΕΚ που τους πήρε από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη, αλλά μεσοπελάγα η κυβέρνηση αποφάσισε να το… στρέψει στον Πειραιά.

Κι όταν κατέβηκαν εκεί, πολλοί έπρεπε να διανύσουν με τα πόδια την 3,5 χιλιομέτρων απόσταση που χωρίζει την προβλήτα Ε1 από τον ΗΣΑΠ. Οι πιο εύποροι πήραν ταξί, άλλοι τα τοπικά λεωφορεία.
Κι όταν έφτασαν στο κέντρο του Πειραιά, έκαναν ουρές στα περίπτερα για να πάρουν ένα μπουκάλι νερό ή έναν χυμό για να ξεδιψάσουν. Άλλοι πήγαν σε μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Το ταξίδι τους είχε και συνέχεια.

Μέσα κι έξω από το Σταθμό Λαρίσης υπάρχουν παντού μετανάστες. Άνθρωποι που υποχρεώθηκαν στην προσφυγιά για να γλιτώσουν τον εμφύλιο της Συρίας και τους τζιχαντιστές.
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.



Καθισμένοι στο πάτωμα περιμένουν το τρένο για Θεσσαλονίκη που φεύγει στις 14:15. Ήδη, τα εισιτήρια για το δρομολόγιο αυτό, έχουν εξαντληθεί. Το ίδιο αναμένεται πως θα συμβεί και με το δρομολόγιο των 16:15 αλλά και με εκείνο των 18:15.



Εκατοντάδες άνθρωποι είναι και έξω από το Σταθμό και περιμένουν…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες με πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους – Αναλυτική πρόγνωση
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς
Βροχή στον Πειραιά
8 οι συλλήψεις για το οπαδικό επεισόδιο με νεκρό έναν 20χρονο στη Χαλκίδα - Άτομο πήγε στο σημείο μετά το περιστατικό και αλλοίωσε στοιχεία
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμπλοκή, ανθρωποκτονία με δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη, υπόθαλψη και παραβάσεις της νομοθεσίας για τον αθλητισμό
Αιματηρό επεισόδιο οπαδικής βίας στη Χαλκίδα
Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Η θερμοκρασία «πέφτει», οι άνεμοι δυναμώνουν
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς
Βροχή στην Αθήνα