Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις απομιμήσεις η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., στα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις στα τελωνεία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων, αλλά και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής διανοητικής ιδιοκτησίας, τα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009.

Συνολικά για τους «27» δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα το 2009. Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν 178, 9 εκατ. προϊόντα. Μετά την Ελλάδα, σε δεσμεύσεις προϊόντων ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. αντικείμενα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. αντικείμενα.

Γενικότερα για τους «27», τσιγάρα, ρούχα και επώνυμα είδη είναι τα βασικά προϊόντα, που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές με την υποψία της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα ή οικιακές συσκευές.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως τα είδη πολυτελείας, αφορούν πλέον όλο και περισσότερο προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19% των δεσμεύσεων), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων, που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με 64% των παράνομων προϊόντων, ενώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προέρχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεκριμένων κατηγοριών παράνομων προϊόντων. Όπως αναφέρει ακόμη η έκθεση της Επιτροπής, περισσότερο από 77% του συνόλου των δεσμευθέντων προϊόντων καταστράφηκαν, ή απετέλεσαν, αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μέτρα για τα νέα φάρμακα στη ΔΕΘ: Στόχος η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Οι αλλαγές στο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο δεν περιορίζονται μόνο στη διευκόλυνση των ασθενών, αλλά δημιουργούν και προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της ερευνητικής δραστηριότητας
Φάρμακα 2