Ελλάδα

Πρώτη μέρα του Φθινοπώρου σήμερα (23/09)

Σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, είναι η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.

Το Φθινόπωρο του 2019 έρχεται επίσημα στην Ελλάδα στις 10.51, όταν και θα γίνει η φθινοπωρινή ισημερία.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.

Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 21 Μαρτίου. 

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία, όπως στα σημεία του ισημερινού είναι διαρκής.

Το φαινόμενο

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Στο εδώλιο οι δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 – Δυναμικό παρών από συγγενείς θυμάτων
«Να μην υπάρξει από εδώ και πέρα ούτε μπάζωμα ούτε συγκάλυψη», είπε ο Πάνος Ρούτσι - «Δεν θα δεχθούμε άλλα μπαζώματα», ανέφερε ο Αντώνης Ψαρόπουλος
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών
3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού – Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών και την ικανότητα συντονισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων
Καταφύγιο
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας 6