Ελλάδα

Πρυτάνεις για Ρουβίκωνα: Η κατάληψη στη Φιλοσοφική αποδυναμώνει τη Δημοκρατία

Απαράδεκτη νομικά, πολιτικά και ηθικά, θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, χαρακτηρίζει Σύνοδος των Πρυτάνεων τη συνεχιζόμενη κατάληψη στη Φιλοσοφική Αθηνών από μέλη του Ρουβίκωνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων για τον Ρουβίκωνα:

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα κατάληψης χώρων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αυτή η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας. Ταυτοχρόνως, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών.

Η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό.

Επειδή σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά.

Καθ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς

Καθ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθ. Βασίλης Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καρυστιανού για δίκη των Τεμπών:  «Ήμασταν 700 άτομα σε μια αίθουσα σαν τα ποντίκια»
Η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης έστρεψε τα βέλη της και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για την επιλογή και τη διαμόρφωση του χώρου
Μαρία Καρυστιανού
Οργή συγγενών και δικηγόρων στη δίκη της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών - Τέσσερις διακοπές και γιουχαΐσματα
Πολλοί συγγενείς καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς δεν υπήρχαν θέσεις λόγω της μικρής χωρητικότητας της αίθουσας - «Είμαστε σαν τα κοτόπουλα στριμωγμένοι» είπε ο Πάνος Ρούτσι
Δίκη των Τεμπών
5
ΚΥΣΕΑ: Πέρασαν και τα 5 εξοπλιστικά προγράμματα των 5 δισ. ευρώ – Νέος αρχηγός στο Λιμενικό ο Χρήστος Κοντορουχάς
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, εγκρίθηκαν και τα πέντε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ επιλέχθηκε και ο νέος αρχηγός του Λιμενικού
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προσέρχεται στο ΚΥΣΕΑ
Σεισμός: Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε σπίτια στα Ιωάννινα και Θεσπρωτία - Πάνω από 200 αιτήσεις στον δήμο Δωδώνης
Νέες αιτήσεις για επανεξέταση μετά τους μετασεισμούς - Οι μηχανικοί προχωρούν στην καταγραφή και τον χαρακτηρισμό των κτιρίων που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς
Σπίτι στη Θεσπρωτία μετά τον σεισμό