Ελλάδα

Σαρηγιάννης: «Βόμβες» για τοπικά lockdown και 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο – Ζητά επιστροφή της μάσκας

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς προβλέπει ότι τα κρούσματα τον Αύγουστο θα φτάσουν τα 3.500 την ημέρα με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί, ενώ δεν θα λείψουν και τα τοπικά lockdown. 

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεων του.

Ο συναγερμός σήμανε μετά την έκρηξη των κρουσμάτων σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν 1.797 νέες μολύνσεις. Η Αττική μέτρησε πάνω από 1000 κρούσματα, ενώ τεράστια είναι η ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη.

Click4more: Κορονοϊός: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υπογράμμισε ότι αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». «Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα”, η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της,  είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη “Δέλτα”».

Δύσκολος Αύγουστος ενόψει…

Κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Click4more: Κορονοϊός: Σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής σε συγκεκριμένες περιοχές

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown -ακόμα και σε τουριστικές περιοχές- σε περίπτωση που αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα. «Προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της, ενώ και το στέλεχος της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.

Πηγή: Mega.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι μυστηριώδεις κλήσεις και τα μηνύματα των 22χρονων, η διαδρομή πριν τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα και ο «τρίτος ύποπτος»
Μυστήριο παραμένει το με ποιον μιλούσε ο 22χρονος συνεργός συνεχώς στο τηλέφωνο ενώ και ο «εκτελεστής» πρέπει να απαντήσει γιατί στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας του 68χρονου κάλεσε δύο φορές τον εργοδότη του
Οι δύο κατηγορούμενοι για τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα
Ελληνικές πιέσεις για τις ιταλικές φρεγάτες Bergamini που θα αλλάξουν το Πολεμικό Ναυτικό – Αυτοψία και στη Virginio Fasan
Η φρεγάτα αναμένεται να καταπλεύσει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου θα επιβιβαστεί το ελληνικό κλιμάκιο στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για εν πλω έλεγχο κρίσιμων συστημάτων και γενικής κατάστασης
Φρεγάτες Bergamini
«Ουδέποτε αναφέραμε ότι το ζώο κακοποιήθηκε σεξουαλικά» λέει ο φιλοζωικός σύλλογος Κρεστένων στην Ηλεία
«Το ζώο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο από εθελοντές του Συλλόγου, όπου ναρκώθηκε, του τοποθετήθηκε ορός και -σύμφωνα με την κτηνίατρο - έφερε τραύμα στην περιοχή του πρωκτού, στο οποίο έγιναν οκτώ ράμματα»
Το άτυχο τετράποδο που δέχτηκε τη φρικτή επίθεση στην Ηλεία
«Έχουμε σχέση αγάπης με τον σύντροφό μου» λέει η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε στο Κορωπί - Συγκλονίζει η εικόνα της μετά την κακοποίηση
«Οι ξυλοδαρμοί δεν είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, δεν συμβαίνει συχνά αλλά συνήθως όταν τσακωνόμαστε, κλείνουμε τις πόρτες και δεν μιλάμε μεταξύ μας και αυτό είναι όλο» λέει η 40χρονη
Η 40χρονη Λιθουανή
32