Ελλάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Απανωτές δονήσεις τα ξημερώματα – «Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει ο Άκης Τσελέντης

Ο ισχυρότερος σεισμός το πρωί της Τρίτης ήταν 4,8 Ρίχτερ - «Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα» σημειώνει ο γνωστός σεισμολόγος

Μία δύσκολη νύχτα πέρασαν για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (10.2.2025) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ και έκτοτε ακολούθησε μπαράζ σεισμών. Μάλιστα, από το πρωί της Τρίτης έχουν σημειωθεί απανωτοί σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ.

Το πρωί της Τρίτης στις 7:58 έγινε αισθητός νέος σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι το ίδιο σημείο ανοιχτά της Σαντορίνης.

Από το πρωί έχει σημειωθεί μπαράζ σεισμών και συγκεκριμένα:

  • στις 8:39 σεισμός 4,6 Ρίχτερ,
  • στις 8 σεισμός 4,5 Ρίχτερ,
  • στις 7:58 σεισμός 4,8 Ρίχτερ,
  • στις 7:43 σεισμός 4,2 Ρίχτερ,
  • στις 7:36 σεισμός 4 Ρίχτερ,
  • στις 7:14 σεισμός 4,4 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Τρίτης στις 5:47 σημειώθηκε νέος σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,9 χλμ.

Το βράδυ καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί μέχρι 4,1 Ρίχτερ στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Στις 00:37 σημειώθηκε νέος σεισμός 5 Ρίχτερ.

Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια νέα ανάρτηση λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν παρουσιάζει κάποια εξασθένιση. 

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές» σημειώνει.

Και συνεχίζει: «Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ».

«Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!» προσθέτει.

 

«Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα» τονίζει.

Και καταλήγει: «Ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας καταλάβετε (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με δεκάδες μολότοφ και δακρυγόνα έξω από το ΑΠΘ – Πάνω από 200 προσαγωγές, τραυματίστηκε αστυνομικός
Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις δυο τα ξημερώματα όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη λεωφόρο Γ’ Σεπτεμβρίου, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
7
Από το ΝΑΤΟ στα κινεζικά δίκτυα: Ο ρόλος του Σμήναρχου, οι διαρροές και η εμπλοκή του Πεκίνου
Το κομβικό σημείο ήταν ένα ταξίδι του στην Κίνα, με πρόσχημα την εκμάθηση της γλώσσας - Εκεί φέρεται να εκπαιδεύτηκε σε ειδικά λογισμικά και τεχνικές επικοινωνίας, περνώντας σε πιο οργανωμένη φάση συνεργασίας
Στο Αεροδικείο ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Στη Γερμανία ο πατέρας της Λόρα, έναν μήνα από την εξαφάνισή της - «Είδα τη 16χρονη» λέει κάτοικος της Στουτγκάρδης
Ήταν 8 Ιανουαρίου, όταν η 16χρονη αποφάσισε να φύγει από την Πάτρα όπου διέμενε με τους γονείς της, να πάει στην Αθήνα με ταξί και από εκεί να ταξιδέψει αεροπορικώς για Φρανκφούρτη
Η 16χρονη Λόρα
9
Πως ο σμήναρχος στρατολογήθηκε από τους Κινέζους – Η συνάντηση σε συνέδριο του ΝΑΤΟ και το ταξίδι στο Πεκίνο
Ερευνάται εάν ο σμήναρχος προσπάθησε να στρατολογήσει και άλλα άτομα από τον κύκλο των γνωριμιών του, εκμεταλλευόμενος τα μεγάλα κέρδη από την παράδοση των μυστικών, προκειμένου να παρέχουν και αυτοί πληροφορίες στην Κίνα.
Ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία
21