Ελλάδα

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στη Ρόδο: Μικροζημιές και έντονη ανησυχία στο νησί – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Νεκρό ένα 14χρονο κορίτσι στην Τουρκία λόγω του ισχυρού σεισμού - Αυτοψία από κλιμάκια σε βασικά σημεία της Ρόδου για την καταγραφή των ζημιών - 3 μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κάτοικοι της Ρόδου για τον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε το νησί τα ξημερώματα (03.06.2025) και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ.

Λόγω του εστιακού βάθους του σεισμού (43,9 χλμ.), ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί παρά μόνο μικρές ζημιές σε διάφορα κτίρια. Ωστόσο η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν τεράστια τόσο για τους κατοίκους της Ρόδου όσο και για τους τουρίστες.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε ότι η δόνηση ήταν ισχυρή και πολλοί τουρίστες που βρίσκονται στο νησί τρομοκρατήθηκαν και εγκατέλειψαν προσωρινά τα καταλύματά τους.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε πως είναι επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα νησιά της περιφέρειας και, προς το παρόν, η κατάσταση είναι καλή. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να ενημερώνουμε και να καθησυχάζουμε τους τουρίστες που βρίσκονται στα νησιά μας και οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία από σεισμούς, ώστε να μην υπάρξει ανησυχία. Παραμένουμε σε ετοιμότητα και επιφυλακή, όπως και όλος ο κρατικός μηχανισμός», ανέφερε.

Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Υπενθυμίζεται πως στην Τουρκία όπου επηρεάστηκε από τον σεισμό στη Ρόδο, δυστυχώς πέθανε ένα κορίτσι 14 χρόνων. Επίσης τραυματίστηκαν άλλοι 69, οι περισσότεροι από αυτούς πέφτοντας από μεγάλο ύψος πάνω στον πανικό τους.

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε και ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως τα συνεργεία του δήμου ελέγχουν σημεία και υποδοχές σε όλο το νησί ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αξιολογηθούν.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως όλο το νησί είναι σε εγρήγορση αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί με τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός λίγο μετά τις 2 το πρωί μας αναστάτωσε, αλλά η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Ο Δήμος Ρόδου κινητοποιήθηκε άμεσα. Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας και τα συνεργεία μας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή έξω, ελέγχοντας βασικά σημεία και υποδομές. Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο μικροζημιές. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. Η Ρόδος ξύπνησε ήρεμη, κι αυτό είναι το βασικότερο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές. Διαβάζουμε τις οδηγίες προστασίας από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο σεισμός ήταν ο κύριος και πως δεν θα υπάρξει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση, έγινε νέος σεισμός μεγέθους 2.7 Ρίχτερ, 12 χλμ. ανατολικά της Σύμης και με εστιακό βάθος 73,2 χλμ.

Στις 03:00 παρά, έγινε και άλλος σεισμός μεγέθους 2,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ. βόρεια της Ρόδου και με εστιακό βάθος 67,4 Ρίχτερ ενώ στις 03:01 έγινε ένας ακόμα μεγέθους 2,8 Ρίχτερ στα 12 χλμ. ανατολική της Σύμης με εστιακό βάθος τα 43 χλμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη – Ψάχνουν τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να τον συλλάβουν
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση 7
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
19
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους