Ελλάδα

Spiegel: Με γλώσσα που τσακίζει αναφέρεται στις πυρκαγιές – Συνηθισμένα τα αυθαίρετα και οι εμπρησμοί!

Έξω από τα δόντια τα λέει για τις φονικές φωτιές στην χώρα μας ο Αμερικανός καθηγητής, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, Στίβεν Πάιν.

Σε συνέντευξη – χείμαρρο στο Spiegel τονίζει ότι “στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένος ο εμπρησμός” και εξηγεί:

“Τελευταία πολλές φωτιές ανάβουν ακόμη και από ανθρώπινο χέρι” τονίζει ο Στίβεν Πάιν, και κάνει σαφή υπαινιγμό για οργανωμένο σχέδιο αποψίλωσης δασικών εκτάσεων για να χτιστούν αυθαίρετα, κυρίως πολυτελή, σπίτια:

“Οι δασικές πυρκαγιές εξυπηρετούν στο να βρεθούν εκτάσεις για οικοδόμηση νέων κατοικιών. Όμως στον χώρο της Μεσογείου, ξεσπούν, επίσης, μεγάλες φωτιές κατά τη διάρκεια στα μέσα και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου λόγω των ισχυρών ανέμων”.

​Στην ερώτηση του Spiegel, γιατί αυτές οι πυρκαγιές ήταν αυτήν τη φορά τόσο καταστροφικές στην Ελλάδα, ώστε να χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες περίπου 90 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αριζόνα επισημαίνει:

“Με την οικονομική κρίση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αποδομήθηκαν και εξασθένησαν. Δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρές, κυρίως σε επίπεδο χερσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλες πυρκαγιές. Και τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα: Ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας, δεν χρησιμοποιούνται πλέον πολλές αγροτικές εκτάσεις και στα χέρσα χωράφια συγκεντρώνεται καύσιμη βιομάζα. Κατόπιν, αρκεί μία σπίθα και τα πάντα παραδίδονται στις φλόγες. Οι ανεξέλεγκτες φωτιές αποτελούν μία ακόμη έκφραση του διευρυνόμενου χάσματος εντός της ελληνικής κοινωνίας”.

Τέλος, ερωτώμενος από τον Γερμανό δημοσιογράφο για το θέμα των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, ο Στίβεν Πάιν απαντά πως “ασφαλώς, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας αυτό τον χρόνο. Όμως, τελευταία πολλές φωτιές είναι έργα εμπρηστών”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο μικροσκόπιο οι 6 φάκελοι αδειοδότησης του εργοστασίου Βιολάντα - Το προπάνιο, οι μαρτυρίες και τα επόμενα βήματα της έρευνας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόγειο όπου σημειώθηκε η έκρηξη φέρεται να ήταν «αδήλωτο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν εγκατεστημένοι ανιχνευτές διαρροής αερίων
Η επιχείρηση κατάσβεσης
Καιρός σήμερα: Θυελλώδεις άνεμοι αγγίζουν τα 8 μποφόρ – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 13 με 15 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου
καιρος