Ελλάδα

Στην Αλβανία η σορός του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου – Έραναν με λουλούδια τη νεκροφόρα στο Αργυρόκαστρο

Νωρίτερα τιμητικό άγημα και εκατοντάδες πιστοί τον αποχαιρέτησαν στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς

Τα Τίρανα υποδέχονται τη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ενώ το πρωί της Τρίτης το σκήνωμα έφτασε στο Αργυρόκαστρο όπου εκατοντάδες πιστοί περίμεναν να υποδεχτούν τον ιεράρχη που αναστήλωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Την πομπή υποδέχθηκε στο Αργυρόκαστρο πλήθος κόσμου που έραναν με λουλούδια τη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

Στην Κακαβιά, ιερείς της Μητρόπολης Κονίτσης υποδέχθηκαν το σκήνωμα, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», λόγια με τα οποία είχε πρωτοφτάσει ο Αναστάσιος στην Αλβανία το 1991 ως Πατριαρχικός Έξαρχος, μεταφέροντας μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης.

Νωρίτερα τιμητικό άγημα και εκατοντάδες πιστοί τον αποχαιρέτησαν στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

 

Τη σορό συνοδεύουν ο μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο επίσκοπος Κρούγιας Αναστάσιος και οι ιερείς π. Χαράλαμπος Γκιόκας και π. Σπυρίδων Τοπάντζας, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του στην αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας ύστερα από δεκαετίες διωγμών. Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδός του σκηνώματος είναι ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι η υποδοχή του σκηνώματος του μακαριστού Aρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα θα λάβει χώρα την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 στις 4:00 το απόγευμα τοπική ώρα (5:00 ώρα Ελλάδος)

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα (12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) μετά τη Θεία Λειτουργία.

Σημειώνεται πως πενθήμερο πένθος από 25 έως 29 Ιανουαρίου 2025 έχει κηρύξει η Εκκλησία της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκοιμήθη στις 8:30 το πρωί του Σαββάτου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξαιτίας πολυ-οργανικής ανεπάρκειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βεντέτα στα Βορίζια: Το ολονύχτιο μοιρολόι στο σπίτι του 39χρονου, τα 5 πρόσωπα που είναι στο «κάδρο» των Αρχών και τα κλειστά στόματα
Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛΑΣ για τα 3 άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στο αιματοκύλισμα - Δραματικές οι στιγμές στο σπίτι του 39χρονου
Ο Φανούρης Καργάκης που έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς 14
Ο Μιχάλης Αεράκης για το μακελειό στα Βορίζια: «Το θέμα είναι η Παιδεία, πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα»
«Τα νέα παιδιά θεωρούν "καπετανάτο" να πίνουν κούπες και όταν μεγαλώσουν να έχουν κι ένα περίστροφο στη μέση τους. Ή να βλέπουμε παιδάκια 9 χρονών να οδηγούν τζιπ 4Χ4 και δεν τους μιλάει κανένας», υπογράμμισε ακόμα
Μιχάλης Αεράκης