Ελλάδα

Στην Ελλάδα επέτρεψαν κλεμμένες σπάνιες αρχαιότητες απ’ το Λονδίνο! [pic]

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι “την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα μια μαρμάρινη ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη αττικού εργαστηρίου.

Είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και εντοπίστηκε να πωλείται σε δημοπρασία αρχαιοτήτων του Οίκου Sotheby΄s στο Λονδίνο”.

“Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες από τις διωκτικές Αρχές και σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκησή της. Η στήλη παραδόθηκε τελικά από τον οίκο δημοπρασιών στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα”, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

stele

Εκπληκτικές αρχαιότητες

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, “πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα μαρμάρινης αττικής στήλης Κλασικών χρόνων με ανθεμωτή επίστεψη. Στον κορμό της, αποδίδονται ανάγλυφα δύο ρόδακες και κάτω από αυτούς διακρίνεται αρχή ονόματος, πιθανόν του νεκρού: ΕΣΤΙ[ΑΙΟΣ]. Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί αποκλειστικότητα των αττικών εργαστηρίων γλυπτικής”.

Στην επιστροφή τής στήλης συνέβαλε ουσιαστικά η πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, η οποία συνέδραμε εξαρχής με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της επιστροφής της στήλης.

Μετά τον επαναπατρισμό της η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαφνικά υπάρχει μία καινούργια ζωή» συγκλονίζει η μητέρα του 18χρονου Μάριου που έκανε μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία
Η κ. Βέρρη ευχήθηκε αυτή η περιπέτεια να ήταν το τελευταίο δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή του γιου της και να μπορέσει από εδώ και πέρα να ζήσει τη νέα ζωή που του χαρίστηκε, στο έπακρο
Ο 18χρονος Μάριος με τη μητέρα του μετά τη μεταμόσχευση ήπατος που έκανε στο Τορίνο της Ιταλίας
Μετ' εμποδίων η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές - Ο οδικός χάρτης των μπλόκων των αγροτών
Από τα ξημερώματα της Τρίτης - προπαραμονή Χριστουγέννων - οι αγρότες αναμένεται να μετακινήσουν τα τρακτέρ τους χωρίς όμως να τα απομακρύνουν από τους αυτοκινητόδρομους
Μπλόκα των αγροτών στα Μάλγαρα
72