Ελλάδα

Στο ΣτΕ το ζητημα της απέλασης προσφύγων στην “ασφαλή” Τουρκία

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα το καυτό ζήτημα του εάν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες με αφορμή τις προσφυγές δύο Σύρων κατά των αποφάσεων των Επιτροπών Ασύλου.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια με απόφασεις του Δ τμήματος του ΣτΕ (υπ΄αριθμόν 445, 446 και 447/ 2017).Σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και μάλιστα σε λιγότερο από ένα μήνα από την έκδοση των αποφάσεων του Δ΄τμήματος γεγονός που δείχνει την σπουδαιότητα του ζητήματος. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής, σύμβουλος του ΣτΕ Ηλίας Μάζος ανέπτυξε τις θέσεις του, παρουσιάζοντας συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι τρεις δικηγόροι που εκπροσωπούν τους δύο Σύρους αλλά και δύο Σωματείων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και ατεκμηρίωτες, ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης και ότι θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων.

Επίσης ανάφεραν ότι οι Επιτροπές στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου 2016 χωρίς να ελεχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Ειδικά στην Τουρκία, όπως είπαν οι δικηγόροι, δεν υπάρχει δικαίωμα υποβολής ασύλου από τους Σύρους. Παράλληλα, οι δικηγόροι των προσφύγων τόνισαν ότι η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως “ασφαλής τρίτη χώρα” από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας. 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι νόμιμες και αιτιολογημένες, αλλά και ότι οι Επιτροπές είναι συγκροτημένες βάσει του νόμου. Οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού δημοσίου μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή διαμένουν στην Τουρκία τουλάχιστον 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες σε καταυλισμούς έχοντας πρόσβαση σε όλα τα βασικά αγαθά. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών δεν βασίστηκαν μόνο στην Κοινή Δήλωση μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ αλλά πρωτίστως νόμο 4375/2016 (άρθρα 54-56).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ. Σακελλαρίου παρενέβη μεταξύ άλλων όταν αναφέρθηκε ότι στην Τουρκία ζουν αξιοπρεπώς 3 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες. “Αν δεν τους θέλει η Τουρκία πού θα πάνε;” ρώτησε τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, ζητώντας την προσωπική άποψή τους και όχι τη νομική. “Οι περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι, δεν θέλουν ούτε να μείνουν στην Τουρκία ούτε να έρθουν στην Ελλάδα. Επιδιώκουν να μεταβούν στις ΗΠΑ ή την κεντρική Ευρώπη” είπαν οι δικηγόροι του δημοσίου, ενώ από την άλλη πλευρά υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες και εγκατάστασή τους εκεί υπό καλύτερες συνθήκες.

Μετά τις τοποθετήσεις των δικηγόρων, ο πρόεδρος του ΣτΕ όρισε την 17η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής και εγγράφως των θέσεων των δύο πλευρών, αναλυτικά σε υπομνήματα. Στη συνέχεια η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της θα λάβει την απόφαση της για το ζήτημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
147
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη