Ελλάδα

Στο ΣτΕ το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα δοθεί η τελική «μάχη» για το νερό καθώς 6 Ομοσπονδίες και Σωματεία, μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κατέθεσαν προσφυγές σχετικά με το ζήτημα της τιμολόγησης του.

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η από 26.9.2024 ΚΥΑ για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών νερού, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους ίδιους, πλέον παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ, την εσωτερική νομοθεσία, τις συνταγματικές διατάξεις, όπως είναι αυτές των άρθρων 5, 21, 25  και 106 του Συντάγματος.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».

Σε άλλο σημείο τονίζουν πως «η ανάθεση στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αρμοδιοτήτων δημοσίου ελέγχου για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή από τις διατάξεις των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος».

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 2022 μάλιστα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ  (απόφαση 2519/2022), είχε ακυρώσει την κ.υ.α. του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 και στην εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στον ανακριτή ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης για τα 314 πλαστά έργα τέχνης - Το κακούργημα για το οποίο κατηγορείται
Ο γκαλερίστας κατηγορείται για το κακούργημα της υπεξαίρεση αρχαίων και νεότερων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα κατά επάγγελμα, της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου και άλλα αδικήματα
Ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης
Μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου - Πλήθος κόσμου παρά τον βροχερό καιρό
Την παρέλαση «άνοιξε» το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων, «Ευσέβιος Κυπουργός», ενώ συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, παρελαύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες
Μαθητική παρέλαση
Στο κάδρο άλλα 7 άτομα για την υπόθεση των υποκλοπών – Δημοσιεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου
Η απόφαση πλέον θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία καλείται να ανοίξει νέες ποινικές έρευνες για πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν είχαν τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Η πρώτη μήνυση κατά του γκαλερίστα Γιώργου Τσαγκαράκη από πελάτη που αγόρασε πλαστό πίνακα του Δημήτρη Μυταρά
Μέχρι στιγμής, έχουν αποσταλεί και πέντε επωνυμα email στα οποια αναφέρουν οι πελάτες οτι εχουν υπόνοιες για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης που προμηθεύτηκαν από τον γκαλερίστα
Ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης 7