Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

«Συνταγές με ιστορία»: Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με ιστορία»: Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίκας Μητσοτάκη

Η τεράστια γαστρονομική κληρονομιά που άφησε πίσω της η μητέρα του πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη ξαναζωντάνεψε μέσα από το βιβλίο της, Μαρίκα Μητσοτάκη: Συνταγές με ιστορία, το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για την μητέρα της φανερά συγκινημένη είπε ότι είναι ο δυσκολότερος λόγος που έχει εκφωνήσει στην ζωή της και γι’ αυτό όπως είπε τον έβαλε στο χαρτί. «Το να μιλάς δημοσίως για την μάνα σου εμπεριέχει μια αντίφαση. Η Μαρίκα ήταν πολύ περισσότερο από μάνα μας».

Στο Μουσείο Μπενάκη σε μια κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν όλοι όσοι την αγάπησαν και μεγάλωσαν μαζί της. Μια ζωή συναρπαστική μιας γυναίκας με πολύ ισχυρό χαρακτήρα.

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα της μητέρας της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Έκανε του κεφαλιού της. Της είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατήσει και περπάτησε. Η μητέρα της τής έλεγε λόγω της πολιομυελίτιδας να μην βάζει εξώπλατα φορέματα γιατί θα φαίνεται η ουλή και εκείνη έβαζε μόνο εξώπλατα. Της είπαν να μην κάνει παιδιά και έκανε 4.

«Συνταγές με ιστορία» – Μαρίκα Μητσοτάκη: «Για να καθίσεις στο τραπέζι έπρεπε να της δώσεις ένα φιλί»

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα απλό βιβλίο συνταγών αλλά η πολιτική ιστορία του τόπου, οι πολιτικές ζυμώσεις που βίωσε η ίδια από πρώτο χέρι. Όπως και το τελετουργικό σε ένα οικογενειακό τραπέζι ένα μεσημέρι καλοκαιριού στα Χανιά.

Όπως είπε μιλώντας για την Μαρίκα Μητσοτάκη η Κύρα Κάπη διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, περιγράφοντας ένα τραπέζι καλοκαίρι στα Χανιά: «Για να καθίσεις στο τραπέζι έπρεπε να της δώσεις ένα φιλί. Εκείνη ξεκινούσε πάντα την συζήτηση. Όλα τα προβλήματα, είχαν λυθεί όταν σηκωνόταν και ο τελευταίος από το τραπέζι.

Μία γυναίκα που είχε την ίδια πάθηση με την Μαρίκα Μητσοτάκη, η κα Άρτεμις Σκουτάρη, πρόεδρος του ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου μίλησε για τον δυναμικό χαρακτήρα της αλλά και για το όραμά της για τη δημιουργία ενός κρατικού σύγχρονου κέντρου αποκατάστασης.

«Λύγισε, έπεσε αλλά ξανασηκώθηκε. Το 1995 βγήκε πρώτη και μίλησε και είπε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού».

Μίλησε και για το παράπονο της Μαρίκας Μητσοτάκη. Για το ανεκπλήρωτο όραμά της για ένα τελευταίας τεχνολογίας κρατικό κέντρο αποκατάστασης.

Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Σήμερα η Μαρίκα Μητσοτάκη θα έκλεινε τα 91 χρόνια και το βιβλίο αυτό είναι ένα δώρο στην ίδια από τα παιδιά της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις