Ελλάδα

Σύσκεψη για το ηφαίστειο Σαντορίνης: Ήπια σεισμική δραστηριότητα

Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011 - 2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την ήπια σεισμική – ηφαιστειακή δραστηριότητα στον χώρο της καλντέρας στη Σαντορίνη, έγινε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Βασίλη Κικίλια την Τετάρτη (29.01.2025).

Σκοπός της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας ήταν η καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από το ηφαίστειο στη Σαντορίνη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωλογικά, γεωμορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης, με τη συνεργασία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρησιακών φορέων.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, καταγράφεται μια αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της καλντέρας. Γι’ αυτό τον λόγο η Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης.

Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011 – 2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Θεόδωρος Βάγιας, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος, Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, ο Γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλειος Καραστάθης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κ. Κώστας Παπαζάχος, επιτελικά και υπηρεσιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δικηγόροι για την εκταφή του γιου του Πάνου Ρούτσι - «Δεν θα επιφέρει καθυστέρηση της δίκης για τα Τέμπη»
Η εκταφή του Ντένις Ρούτσι, «άπτεται του βασικού πυρήνα των διαχρονικών οικουμενικών, πανανθρώπινων, ηθικών αξιών», αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας του 22χρονου Ντένις, θύμα των Τεμπών 2
Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στην Πάτρα - Η επίθεση έξω από το ξενοδοχείο
Συγκλονίζουν οι εικόνες αμέσως μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της 41χρονης Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε πριν 1 χρόνο στην Πάτρα - Σε λίγες μέρες ξεκινά η δίκη για την γυναικοκτονία
Πάτρα: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς – Η επίθεση έξω από το ξενοδοχείο
5