Ελλάδα

Τα 13 πρόσωπα της Κέιτ Μπλάνσετ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Πόσους διαφορετικούς χαρακτήρες μπορεί να ενσαρκώσει η Κέιτ Μπλάνσετ; Ο Γερμανός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής Γιούλιαν Ρόζεφελντ δίνει 13 «πρόσωπα» στην σπουδαία Αυστραλή ηθοποιό και αποτίει φόρο τιμής σε ισάριθμα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα.

Με την κινηματογραφική εγκατάστασή του «Μανιφέστο», που προβάλλεται σε 13 γιγαντοοθόνες και φιλοξενείται από σήμερα (1η Ιουνίου) στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μεταμορφώνει την Κέιτ Μπλάνσετ από καλοσυνάτη μητέρα σε δαιμόνια φεμινίστρια, από μικροαστή νοικοκυρά σε άστεγη, και από ηθοποιό σε ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης.

Οι θέσεις ρευμάτων, όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους επανερμηνεύονται με τη μορφή μονολόγων από τη βραβευμένη ηθοποιό.

Η ταινία αποκαλύπτει, τόσο την επιτελεστική διάσταση, όσο και την πολιτική σημασία των συγκεκριμένων διακηρύξεων, ενώ συγχρόνως θέτει υπό συζήτηση τον ρόλο των καλλιτεχνών στη σύγχρονη κοινωνία. Το «Μανιφέστο» είναι το πιο πρόσφατο έργο του Ρόζεφελντ, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της European Capital of Culture Aarhus 2017 και βρισκόταν μέχρι τα τέλη Απριλίου σε έκθεση στο Aarhus της Δανίας. Το έργο δίνει φωνή σε διάσημους και άσημους δημιουργούς από διαφορετικές χρονικές περιόδους και η η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους, μεταξύ αυτών, μία χορογράφο, μία δασκάλα, μία εργάτρια, μία χρηματίστρια και έναν άστεγο.

Ο Γιούλιαν Ρόζεφελντ, που ξεκίνησε από σπουδές αρχιτεκτονικής, θεωρείται ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς. Έργα του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου, μεταξύ των οποίων Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, Saatchi Gallery στο Λονδίνο, Goetz CollecXon στο Μόναχο, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary στη Βιένη και Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι. Το 2010 έγινε μέλος της Bayerischen Akademie der Schönen Künste στο τμήμα Film and Media Art, ενώ από το 2011 είναι καθηγητής στην Akademie der Bildenden Künste στο Μόναχο. Επίσης, είναι στενός συνεργάτης της Schaubühne am Lehniner Platz και του Τόμας Οστερμάγιερ.

Η βίντεο-εγκατάσταση «Μανιφέστο» χωρίζεται σε δεκατρία βίντεο, που βασίζονται σε διαφορετικά μανιφέστα. Από τα δεκατρία βίντεο, τα δώδεκα έχουν διάρκεια 10 λεπτά και ένα έχει διάρκεια 4 λεπτά. Η συνολική διάρκεια παρακολούθησης υπολογίζεται στις 2 ώρες και 50 λεπτά. Τα βίντεο είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Η έκθεση βρίσκεται στον Χώρο Α της Πειραιώς 260 και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τελευταία «ευκαιρία» για τους αιώνιους φοιτητές: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας
Η νέα ρύθμιση «διασφαλίζει ότι όσοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τις σπουδές τους, έχουν ευκαιρία να τις ολοκληρώσουν» και τη χαρακτήρισε «ρεαλιστική, ενισχυτική και παιδαγωγικά συνεπή»
Έδρανα πανεπιστημίου
Η ξηρασία ως βασικότερος λόγος της λειψυδρίας – Ο ρόλος των βροχοπτώσεων και της μείωσης των χιονοπτώσεων
Ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, διδάκτορας Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπολόνιας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων και διευθυντής Υδατικών Πόρων του Ι.Γ.Μ.Ε., εξηγεί το μηχανισμό της ξηρασίας
Στερεύει ο ποταμός Πηνείος στην Ηλεία 1
Αναπάντητα ερωτήματα για το νεκρό 3χρονο κορίτσι του Παλαιού Φαλήρου - Προμελέτη και συγκάλυψη «δείχνουν» τα ευρήματα
Η μητέρα οδηγείται σήμερα στον ανακριτή όπου καλείται να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων - Η ίδια πέφτει σε αντιφάσεις και αλλάζει συνεχώς την ομολογία της
Το δώμα που έμενε η οικογένεια στα Πατήσια 1