Τα χειμερινά ελαστικά παρέχουν μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας και πρόσφυσης

Μπορεί τα περισσότερα αυτοκίνητα να έχουν κατά βάση καλοκαιρινά ελαστικά όλους τους μήνες του χρόνου, γιατί η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας, ωστόσο υπάρχουν μέρες που τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα, κυρίως όταν υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τα χειμερινά ελαστικά μεγιστοποιούν την πρόσφυση, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, καθώς διαθέτουν ειδικά αυλάκια και πέλμα, ενώ διαθέτουν και έχουν ειδική γόμα, με στόχο να προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας τις κρύες και χιονισμένες ημέρες του χρόνου.

Οι διαφορές μεταξύ χειμερινού και καλοκαιρινού ελαστικού βρίσκονται στα συστατικά της γόμας, αφού αυτή δεν παγώνει εύκολα και παραμένει ελαστική ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρέχοντας μεγάλη πρόσφυση σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Λειτουργούν πολύ καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένες να αποδίδουν περισσότερο στις κρύες επιφάνειες, σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά που πρέπει πρώτα να ζεσταθούν για να προσφέρουν μεγάλα ποσοστά πρόσφυσης. Έρευνες των εταιρειών έδειξαν ότι τα χειμερινά ελαστικά κάνουν σωστά την δουλειά τους όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η γόμα είναι τόσο ανθεκτική που δεν χάνει εύκολα τις ιδιότητές της.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σε πολλές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και της Ηπείρου οι ιδιοκτήτες οχημάτων τον Οκτώβριο αλλάζουν τα ελαστικά τους και τοποθετούν τα χειμερινά τα οποία κρατούν μέχρι και τον Απρίλιο. Όμως τα χειμερινά ελαστικά δεν είναι μόνο ιδανικά για την κίνηση στο χιόνι, αλλά στις βροχές και τις λάσπες, ανεβάζοντας υψηλά τον δείκτη ασφάλειας και πρόσφυσης.

Επειδή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας το χιόνι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, δεν χρειάζεται ο οδηγός, εφόσον έχει τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά, να βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Παράλληλα η συμπεριφορά του χειμερινού ελαστικού είναι καλύτερη σε συνθήκες παγετού, αφού αντιδρά σαφώς καλύτερα από αυτή του καλοκαιρινού.

Τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα και στα τετρακίνητα οχήματα. Όταν μάλιστα τα τελευταία έχουν και χειμερινά ελαστικά, τότε πραγματικά είναι ασφαλέστερα και ικανά να περάσουν κάθε εμπόδιο.

Είναι λάθος να πιστεύουν οι οδηγοί μοντέλων AWD ή 4WD, crossover ή SUV να πιστεύουν ότι η τετρακίνηση μπορεί να αντικαταστήσει τα χειμερινά λάστιχα στο χιόνι και τον πάγο. Τα αυτοκίνητα αυτά συνήθως δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο από τα επιβατικά σε αυτές τις συνθήκες, λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους, που αποτελεί κίνδυνο ιδίως στη φάση του φρεναρίσματος.

Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν την κίνηση οχημάτων τον χειμώνα μόνο με χειμερινά ελαστικά. Το καλοκαίρι ένας οδηγός που έχει βάλει χειμερινά ελαστικά δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αν τα κρατήσει τοποθετημένα στο αυτοκίνητό του. Το μόνο μειονέκτημα του χειμερινού ελαστικού όταν κινούμαστε το καλοκαίρι είναι η γρήγορη και εκτεταμένη φθορά, ιδίως αν οδηγούμε γρήγορα…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αποκαλυπτικός ο Μπιμπίλας: «Έχουμε νέες καταγγελίες – Καταθέτουμε και άλλο φάκελο στον εισαγγελέα»

Αποκαλυπτικός ο Μπιμπίλας: «Έχουμε νέες καταγγελίες – Καταθέτουμε και άλλο φάκελο στον εισαγγελέα»

Βροχή φτάνουν οι καταγγελίες στο  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με τον πρόεδρο Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει αποκαλύψεις. Ο ηθοποιός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης επιπρόσθετου φακέλου ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: «Άγνοια» δηλώνουν δυο μάρτυρες υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη

Δημήτρης Λιγνάδης: «Άγνοια» δηλώνουν δυο μάρτυρες υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη

Δύο εκ των προταθέντων μαρτύρων υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη με ανακοίνωση δια του δικηγόρου τους ΜΜΕ τονίζουν ότι ουδέποτε έχουν ερωτηθεί ή ζητήθηκε η σύμφωνη ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Ολοκληρώθηκε η απολογία του

Δημήτρης Λιγνάδης: Ολοκληρώθηκε η απολογία του

Στην Ευελπίδων η Ελένη Κούρκουλα και ο Διονύσης Παναγιωτάκης ως μάρτυρες υπεράσπισης. του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ο Δημήτρης Λιγνάδης φέρεται να κατέθεσε άλλοθι για τις δύο περιπτώσεις βιασμών.
«Παρτάκι» σε μπαρ καμπαρέ της Θεσσαλονίκης – Τι αντίκρισαν οι αστυνομικοί

«Παρτάκι» σε μπαρ καμπαρέ της Θεσσαλονίκης – Τι αντίκρισαν οι αστυνομικοί

“Δεν βρισκόμαστε σε λειτουργία, απλά μαζευτήκαμε για να κάνουμε ένα παρτάκι μεταξύ μας”, είπε ο ιδιοκτήτης μπαρ – καμπαρέ της Θεσσαλονίκης στους αστυνομικούς που εισέβαλαν ... Διαβάστε περισσότερα
Εξαδάκτυλος: Ανησυχώ για την ταχύτητα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων – Τι είπε για το Πάσχα

Εξαδάκτυλος: Ανησυχώ για την ταχύτητα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων – Τι είπε για το Πάσχα

Την ανησυχία του για την πορεία των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία όπως είπε «κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα» εμφανίστηκε στο Live News και τον Νίκο ... Διαβάστε περισσότερα