Ελλάδα

Τέμπη: Η Hellenic Train είχε κάνει αγωγή κατά του ΟΣΕ από τον Δεκέμβριο του 2022

Η Hellenic Train είχε κάνει αγωγή κατά του ΟΣΕ από τον Δεκέμβριο του 2022, κατηγορώντας τον για την κακή κατάσταση της υποδομής των σιδηροδρομικών γραμμών, περίπου 2 μήνες δηλαδή πριν τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες αγνοούμενους.

Όπως αναφέρθηκε στο LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Hellenic Train κατέθεσε την αγωγή κατά του ΟΣΕ τον περασμένο Δεκέμβριο και αναφέρεται σε υποχρεωτικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν για την ασφάλεια του δικτύου.

Ειδικότερα, η Hellenic Train ζητάει από τον ΟΣΕ 1.149.000 ευρώ για εργασίες που υποχρεώθηκε να κάνει για να κρατήσει ασφαλές το δίκτυο από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

Στην αγωγή αναφέρεται πως τα έργα γίνονται για να καταστεί το δίκτυο ασφαλές ενώ στην αγωγή γίνεται λόγος για κακή κατάσταση της υποδομής.

Τα συστήματα ασφαλείας που εγκαταστάθηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν και στοιχεία σχετικά με τις συμβάσεις που έκανε ο ΟΣΕ τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια για συστήματα ασφαλείας και τηλεδιοίκησης σε όλο το σιδηροδρομικό του δίκτυο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το LIVE NEWS:

  • Το 2006 υπογράφεται η πρώτη σύμβαση με το όνομα 10004, η οποία προβλέπει κατασκευή συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R σε 88 βαγόνια. Η σύμβαση αυτή προχώρησε, ολοκληρώθηκε, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2007, υπογράφεται δεύτερη σύμβαση, η 10005, η οποία προβλέπει τοποθέτηση ETCS σε βαγόνια και στην γραμμή Αθήνα – Προμαχώνας. Αν και υπογράφηκε και πληρώθηκε 35.000.000 ευρώ, η συγκεκριμένη σύμβαση δε λειτούργησε ποτέ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2014 υπογράφεται η τρίτη σύμβαση – κλειδί 717, η οποία προβλέπει την επανεγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Τα συστήματα αυτά δε λειτουργούν μέχρι σήμερα.
  • Το 2015, παραδίδεται το σύστημα ETCS σε συρμούς, ωστόσο ούτε αυτό λειτουργεί, ενώ το 2017 παραδίδεται και το σύστημα GSM-R, το οποίο επίσης δε λειτουργεί.
  • Το 2020 παραδίδεται και το σύστημα ETCS στις ράγες, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, ενώ το 2023 τον Σεπτέμβριο, αναμένεται η επισκευή του συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο με την 16χρονη λίγο πριν καταρρεύσει έξω από το κλαμπ στο Γκάζι - Ήταν με φίλες της σε ψιλικατζίδικο
Οι αστυνομικές αρχές που δεν ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο για το περιστατικό έχασαν πολύτιμο χρόνο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο την ανήλικη
Γκάζι: Βίντεο ντοκουμέντο με την 16χρονη πριν καταρρεύσει έξω από το κλαμπ – Ήταν με φίλες της σε ψιλικατζίδικο
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όλα είναι ψέματα, είμαι καθαρός και θα κινηθώ νομικά» λέει ο «Φραπές» για Jaguar και 2,5 εκατ. ευρώ
«Με είδε κανείς στο Ηράκλειο να κυκλοφορώ με Jaguar; Ένα αγροτικό έχω, φορτωμένο μέρα και νύχτα ζωοτροφές» - «Αν νομίζουν όλοι ότι θα ξεπλυθούν πάνω μου, θα γελάσουμε καλά. Θα πέσουν πολλοί. Εγώ δε θα πέσω γιατί είμαι καθαρός»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
12
Η στιγμή που το ασθενοφόρο φτάνει στο σημείο που κατέρρευσε η 16χρονη στο Γκάζι - Ο πατέρας ενημέρωσε την αστυνομία
Αναμένεται η νεκροψία νεκροτομή για να δοθούν απαντήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο του κοριτσιού - Η Αστυνομία δεν ενημερώθηκε για το συμβάν ούτε από το ΕΚΑΒ ούτε από το νοσοκομείο
Γκάζι