Ελλάδα

Θα ακυρώνουν φορολογικές δηλώσεις που δεν συμφωνούν τα στοιχεία

Κάνατε την φορολογική σας δήλωση ή σκοπεύετε να την κάνετε μέσω taxisnet για να γλιτώσετε τις ουρές στην εφορία; Κι όμως δεν θα την γλιτώσετε.

Άκυρες θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν μέσω Ίντερνετ οι πολίτες, στην περίπτωση που τα στοιχεία που δηλώνουν σε αυτές δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
 
Την ώρα που εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζονται να υποβάλουν μέσω του taxisnet τις δηλώσεις φόρου για τα εισοδήματα του 2010 (η προθεσμία για μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει στις 15 Ιουνίου μετά την παράταση που δόθηκε), το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία, αν για οποιονδήποτε λόγο, τα κομπιούτερ του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, η διαδικασία εκκαθάρισής της θα σταματά και θα καλείται ο φορολογούμενος στο γκισέ της εφορίας να την υποβάλει ξανά χειρόγραφα και αυτοπροσώπως, υπό το βλέμμα του εφόρου.
 
Έτσι, ακόμα και εάν τα στοιχεία στη βάση δεδομένων είναι εσφαλμένα (όπως επανειλημμένως διαπιστώθηκε πως συμβαίνει στις δηλώσεις ακινήτων για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ και του ΦΜΑΠ) ή αν πχ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή ο εργοδότης δηλώνει διαφορετικά ποσά από τον ενοικιαστή ή τον υπάλληλο αντίστοιχα, τότε και ο φορολογούμενος θα πρέπει να τρέξει να καταθέσει ξανά τη δήλωση.

 

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι «σε περίπτωση που κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η συσχέτιση των δηλωθέντων στοιχείων με άλλα σχετικά στοιχεία του φορολογούμενου, δεν ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία εκκαθάρισης της δήλωσης.

Στις περιπτώσεις που στη συνέχεια καταστεί δυνατή η συσχέτιση των στοιχείων, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και το εκκαθαριστικό σημείωμα της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης θα σταλεί στον φορολογούμενο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται έγκαιρα -με παράλληλη αποστολή σχετικών καταστάσεων στη ΔΟΥ- προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ».

 

 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βιολάντα: Στο στόχαστρο του ιδιοκτήτη του εργοστασίου ο Δημήτρης Παπαστεργίου – «Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών», λένε συνεργάτες του υπουργού
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Βιολάντα» ο οποίος έχει προφυλακιστεί, επιχειρεί να ρίξει μεγάλο μέρος της ευθύνης και στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου
Αστυνομικό τμήμα Τρικάλων
Βιολάντα: Ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ήξερε ο ιδιοκτήτης τις παρανομίες στο εργοστάσιο – Τα έγγραφα που «καίνε» τους ισχυρισμούς του
Όπως προκύπτει, είχε μπει σε διαδικασία να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις υγραερίου στο εργοστάσιο και μάλιστα, από το καλοκαίρι του 2025 είχε λάβει προσφορά από συγκεκριμένη εταιρεία - Στην προσφορά αυτή, η εταιρεία τον ενημέρωνε για όλες τις παρανομίες
Βιολάντα: Ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ήξερε ο ιδιοκτήτης τις παρανομίες στο εργοστάσιο – Τα έγγραφα που «καίνε» τους ισχυρισμούς του
12