Ελλάδα

Το γεφύρι του Μανώλη και ο μύθος με τον πρωτομάστορα και τη βασιλοπούλα 

Η λίμνη των Κρεμαστών, ανάμεσα στην Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Όμως μέσα της υπάρχει μια… «μαγική» γέφυρα: το γεφύρι του Μανώλη, που άλλοτε εμφανίζεται και άλλοτε εξαφανίζεται.

Η θρυλική γέφυρα του Μανώλη στη δυτική Ευρυτανία έχει γίνει σημείο αναφοράς. Το γεφύρι ανάλογα το ύψος του νερού στη λίμνη των Κρεμαστών, πότε εμφανίζεται και πότε εξαφανίζεται.

Οι μειωμένες βροχές τον περασμένο χειμώνα, του επιτρέπουν να στέκει ορθό, να προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, ενώ παράλληλα το μαγευτικό τοπίο της περιοχής επιμένει να κόβει την ανάσα στον κάθε επισκέπτη.

Το μισοβυθισμένο γεφύρι στα νερά της λίμνης των Κρεμαστών στέκει εκεί στη θέση του πάνω από 360 χρόνια. Από τότε που ο Ηπειρώτης πρωτομάστορας Μανώλης Χρυσιώτης το έχτισε, το 1659.

Ήταν το μοναδικό πέρασμα, από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού Αγραφιώτη.

Αυτά όμως, μέχρι το 1964 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών. Τότε που δημιουργήθηκε η ομώνυμη λίμνη μέσα στην οποία θάφτηκαν αρκετά κτίσματα.

Η γέφυρα του Μανώλη όμως, δεν είχε την ίδια τύχη. Έμεινε εκεί ορθή στη θέση της να θυμίζει την ιστορία της. Ανάλογα με τη στάθμη των νερών στη Λίμνη των Κρεμαστών άλλοτε βυθίζεται ολόκληρη, άλλοτε παραμένει αγέρωχα μισή πάνω από το νερό και άλλοτε αναδύεται και δίνει την ευκαιρία να την δούμε ολόκληρη από τα βάθρα της αποκαλύπτοντας την ομορφιά της.

Ο θρύλος δίνει ξεχωριστές εκδοχές. Οι μύθοι ζωντανεύουν κάθε φορά που αναδύεται το θρυλικό πέτρινο μονότοξο γεφύρι από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη που είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με τη γυναίκα του την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το μύθο, το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά. Έτσι δημιούργησε τρία μεγάλα έργα ως παιδιά τους. Το γεφύρι ήταν το αγόρι και οι κόρες του ήταν οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Ένας άλλος μύθος, θέλει τον πρωτομάστορα Μανώλη να χτίζει το γεφύρι για λογαριασμό του βασιλιά του Αγγελοκάστρου. Όμως, το γεφύρι δεν στεριώνει και ο πρωτομάστορας κινδύνευε να θανατωθεί. Η βασιλοπούλα όμως, που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα έπεσε μέσα στα βαθιά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα το γεφύρι τελικά να στεριώσει. Μην μπορώντας να αντέξει το χαμό της βασιλοπούλας, ο Μανώλης έπεσε κι αυτός μέσα στα νερά του ποταμού και πνίγηκε.

Συνήθως από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, το γεφύρι του Μανώλη αποκαλύπτεται και μαζί του και η αγωνία των ανθρώπων για να συνεχίσει να παραμένει στη θέση του και να συνεχίζει την ιστορία του.

«Για εμάς είναι η ιστορία μας. Το σημείο αναφοράς», λέειστο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης που όπως συμπληρώνει: «Διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ότι αυξάνονται συνεχώς οι επισκέπτες, το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα στο γεφύρι του Μανώλη, στη λίμνη των Κρεμαστών και στα Άγραφα».

Ο Γρηγόρης Φέρρας που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Σωτηρίας για το Γεφύρι του Μανώλη εδώ και 10 χρόνια, βλέπει το ενδιαφέρον τον επισκεπτών να μεγαλώνει και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Ούτε που περίμενα να δω αυτή την επισκεψιμότητα των τελευταίων χρόνων. Τους εκατοντάδες ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το γεφύρι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 25χρονο στο Χαλάνδρι για παιδική πορνογραφία - Απειλούσε ανήλικες για να του δώσουν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο
Απειλούσε τα θύματά του και απαιτούσε να του στείλουν και άλλες φωτογραφίες, απειλώντας τα ότι θα δημοσίευε τις φωτογραφίες τους ή θα τις προωθούσε σε άλλα άτομα
Τα ευρήματα στο σπίτι του 25χρονου 3
«Με νάρκωσε και με έκλεψε» λέει ο 42χρονος για την οικιακή βοηθό στη Γλυφάδα - «Δεν έχω καμία σχέση» απαντά η ίδια
«Όταν ξύπνησα πήγα στους γείτονές μου και ζήτησα βοήθεια, τους ζήτησα να καλέσουν την αστυνομία, ήμουν χάλια, δεν έχω πάρει ποτέ ναρκωτικά. Τότε κατάλαβα ότι μου λείπουν χρήματα και κινητά»
Η οικιακή βοηθός στη Γλυφάδα 6
Το μήνυμα της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου: Οι υπερδικαστές», η απονομή της δικαιοσύνης και οι αιχμές για την υπόθεση των Τεμπών
"Οι δικαστές πρέπει να απαντούν θεσμικά, ήτοι κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, πιστοί στο Σύνταγμα και τους νόμους, οφείλουν να δικάζουν ψύχραιμα, με βάση τη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους"
Άρειος Πάγος 5
Η ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε η Μαράια
Η Μαράια γνωστοποίησε ότι δέχτηκε ένα απειλητικό μήνυμα από Τούρκο οπαδό το οποίο έγραφε: «Θα σκοτώσουμε όλη σου την οικογένεια. Θα φοβάσαι όπου κι αν πας».
Η Μαράια Αντετοκούνμπο κατά την άφιξη της Εθνικής 13