Ελλάδα

Το γκράφιτι που έδωσε χρώμα σε γειτονιά της Νίκαιας

Εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα γκράφιτι που βρίσκεται στην πρόσοψη του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και έδωσε… χρώμα σε όλη τη γειτονιά.

Το έργο, που απεικονίζει ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που έχουν το δικό τους σπίτι και πλαισιώνονται από χρώματα και λουλούδια, φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Χρήστο Ρουμελιώτη, έπειτα από την έμπνευση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και της σχολικής επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη. 

Στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε ο δημιουργός του έργου, ο ζωγράφος Χρήστος Ρουμελιώτης, που αναφέρθηκε στον «Παράδεισο των χρωμάτων» την πιο πρόσφατη δημιουργία του. «Ο τίτλος αντικατοπτρίζει το ίδιο το έργο αφού έχει όλη την παλέτα των χρωμάτων και είναι θα έλεγα σαν μια ουτοπία των παιδιών που φτιάχνουν έναν κόσμο όπως τον θέλουν. Το αγοράκι και το κοριτσάκι στο γκράφιτι, έχουν το δικό τους σπίτι, τη δική τους προσωπικότητα, το δικό τους κόσμο. Έχει μέσα πολύχρωμα μπαλόνια που συμβολίζουν την ιδέα ότι μπορούμε να πετάμε ψηλά, χωρίς να έχουμε φτερά. Μπορούμε να πετάμε ψηλά και να είμαστε χαρούμενοι. Υπάρχουν σύννεφα που συμβολίζουν ότι βρισκόμαστε στον ουρανό, ενώ πολλές φορές τα σύννεφα παίρνουν χρώμα από τον ήλιο και γίνονται κίτρινα αλλάζοντας από λευκό ή γαλάζιο. Επίσης τα σκαλιά που υπάρχουν συμβολίζουν το σχολείο και την εξέλιξη του ανθρώπου που ξεκινά από το σχολείο και ανεβαίνει τα σκαλιά, που καμιά φορά δεν είναι όλα γραμμικά, άλλα σκαλιά δηλαδή είναι μικρά και άλλα μεγάλα, όπως και οι δυσκολίες και οι ευκολίες στη ζωή».\

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, «μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία, μιας και χρειάζεται το χρώμα στα σχολεία και κάθε παιδί να βλέπει μέσα από μια ζωγραφιά το δικό του κομμάτι, να την αναλύει όπως θέλει αυτό και να παίρνει πράγματα και να επηρεάζεται γι’ αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα όταν φύγει πια από το σχολείο».

Πέρα από τον «παράδεισο χρωμάτων» όμως, ένα ακόμη γκράφιτι στολίζει τον εξωτερικό τοίχο ενός σχολείου, με αποδέκτες όχι μόνο την σχολική κοινότητα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για ένα γκράφιτι που απεικονίζει τη Σμύρνη του 1922 και έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο καλλιτέχνη, στην πρόσοψη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλλιτεχνικά απλουστευμένη αναπαράσταση της προκυμαίας της Σμύρνης με τα καράβια σε αναμονή. Η επιλογή να αποτυπωθεί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο με αυτό τον συμβολικό τρόπο, ο σεβασμός στους πρόσφυγες, δεν ήταν τυχαία, καθώς παραπλεύρως του σχολείου βρίσκεται το Μέγαρο της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας και Πειραιώς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
Σε προνομιακή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του The Ellinikon, το East Village και το Skyline Havens υπόσχονται σύγχρονη, «έξυπνη» διαβίωση με άμεση πρόσβαση στο μετρό, κοντά στο πάρκο, το mall και τις βασικές υποδομές της νέας ανάπτυξης.
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
«Κρύο, βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά φέρνει ο Απρίλιος» λέει ο Κολυδάς - Θερμοκρασίες σε ελεύθερη πτώση την επόμενη εβδομάδα
Ο γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε μια ανάρτηση για τον καιρό των επόμενων ημερών σημειώνοντας πως: «Από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει σταδιακά»
Βασίλης Παπαδόπουλος
25η Μαρτίου: Αποκλείστηκαν στη Γαύδο οι 21 μαθητές από τη Βούλα που παρέλασαν στο ακριτικό νησί
Ενώ ο καιρός δεν είναι τόσο απαγορευτικός, οι ίδιοι έχουν αποκλειστεί στη Γαύδο και κανείς δεν τους έχει απαντήσει υπεύθυνα για το πότε θα είναι σε θέση να αναχωρήσουν αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων
25η Μαρτίου: Αποκλείστηκαν στη Γαύδο οι 21 μαθητές από τη Βούλα που παρέλασαν στο ακριτικό νησί