Ελλάδα

Το θαμμένο ποτάμι της Αθήνας που περνούσε δίπλα από την Ακρόπολη

Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε ότι η εικόνα της Αθήνας σήμερα δεν μοιάζει με αυτή των αρχαίων χρόνων. Τα αξιοθέατα και τα μνημεία μένουν ακόμη να θυμίζουν την παλιά αίγλη και εικόνα που είχε η Αθήνα.

Όπως επίσης και τα ποτάμια που είχε. Ακόμη και δίπλα στην Ακρόπολη. Ένα τέτοιο ποτάμι ήταν και ο Ηριδανός. Αποτελεί, μάλιστα, το πρώτο θαμμένο ποτάμι της Αθήνας.

Ο Ηριδανός, λοιπόν, ήταν ποτάμι της Αρχαίας Αθήνας, συγκεκριμένα παραπόταμος του Ιλισού. Είχε τις πηγές του στον Λυκαβηττό και διέσχιζε την αρχαία πόλη των Αθηνών ξεκινώντας στην ουσία από ανατολικά προς στα δυτικά.

Και μπορεί να ήταν ένα από τα πρώτα ποτάμια στην Αθήνα αλλά η τύχη του δεν ήταν καλή. Οι παρεμβάσεις λόγω των ανθρώπινων αναγκών τον εξαφάνισαν κάτω από κατασκευές.

Σήμερα αν σε ενδιαφέρει και το ψάξεις θα βρεις μόνο την κοίτη του ποταμού πλάτους δύο μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Ο Ηριδανός ποταμός είναι σίγουρα, το πλέον ταλαιπωρημένο ποτάμι των Αθηνών. Οι περισσότεροι ξέρουν την ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο Κηφισός και ο Ιλισσός αλλά αυτών η ταλαιπωρία κρατά 100 χρόνια και όχι 3.000 όπως του Ηριδανού. Τόσα είναι τα έτη που προσπαθούν να τον διευθετήσουν και να τον υπογειοποιήσουν.

Διαβάστε περισσότερ στο exploringgreece.tv

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ρώσος μοναχός ζούσε επί 3 χρόνια παράνομα στο Άγιο Όρος – Του πέρασαν χειροπέδες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
«Σκόπευα να επιστρέψω το 2022 στην πατρίδα μου αλλά δεν έβρισκα εισιτήριο. Ζούσα όλα αυτά τα χρόνια στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος, πλέον θέλω να επιστρέψω …» είπε στην απολογία του
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 2
«Ο Βασίλης ή κάτι είδε ή τον έφαγαν άδικα» λέει ο αδερφός του επιστάτη που δολοφονήθηκε στο κάμπινγκ της Φοινικούντας
«Ήξερα ότι οι επιθέσεις ήταν σε βάρος του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ, τώρα που πήρε και τον αδερφό μου, έχω τρελαθεί, γιατί να τον πάρει;», διερωτάται στο newsit.gr ο αδερφός του δολοφονημένου επιστάτη
68χρονος
Όλη η απολογία του 22χρονου συνεργού του διπλού φονικού στη Φοινικούντα - «Τι λες ρε φλώρε; Θα τον κάνω εγω να του φυγει το κλαπέτο»
«Ο 22χρονος Ελληνοβρετανός τρόμαξε γιατί του επιτέθηκαν τρία άτομα και έριξε προς πάσα κατεύθυνση» - Η γνωριμία με τον ανιψιό του θύματος, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι εκβιασμοί
Ο 22χρονος φερόμενος συνεργός του στυγερού εγκλήματος στη Φοινικούντα 2
Χορηγήθηκε λάθος φάρμακο σε καρκινοπαθή στη Λάρισα - Νοσηλεύτρια το αντιλήφθηκε στα μισά της χημειοθεραπείας
Οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές στην υγεία της γυναίκας, ενώ έχει απομακρυνθεί από την κλινική και υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις
Διάδρομος νοσοκομείου
7
Ισόβια στον οικοδόμο που δολοφόνησε με πολλαπλές μαχαιριές την πρώην συζύγου του στο Μενίδι - «Έλεγε "θα σε σκοτώσω" την ξυλοκοπούσε συνέχεια» λέει η 22χρονη κόρη τους
Συγκλονίζει η μαρτυρία της κόρης του 52χρονου για τη γυναικοτκονία στο Μενίδι - Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε ότι «όταν συνελήφθη ο οικοδόμος, είπε στον αστυνομικό “καλά της έκανα”»
Το ζευγάρι από το Μενίδι 1