Ελλάδα

Τρένα – Λάρισα: Ο «βούρκος» των Τεμπών κατέστρεψε και το σιδηροδρομικό δίκτυο, άγνωστος ο χρόνος αποκατάστασης

Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας, καθώς η κακοκαιρία Daniel κατέστρεψε 50 χλμ του οδικού δικτύου από Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λιτόχωρο.

Μόλις εφτά μήνες από την τραγωδία των Τεμπών, οι κάτοικοι είδαν και πάλι το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λάρισα κατεστραμμένο. Δεκάδες χιλιόμετρα είναι βυθισμένα στη λάσπη, ενώ σε άλλα σημεία οι γραμμές έχουν καταστραφεί από καθιζήσεις. 

Άνθρωποι του σιδηροδρόμου αναλύουν στο Thesstoday.gr το μέγεθος της ζημιάς και εξηγούν πως ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα αντανακλαστικά των αρμοδίων.

O γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και επί σειρά ετών πρόεδρος των εργαζόμενων στον ΟΣΕ Νίκος Κιουτσούκης τονίζει ότι εφόσον υπάρξει η ίδια εγρήγορση όπως μετά την πανδημία, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με την αρχή να γίνεται πιθανότατα με τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες, μετά από έναν μήνα, όπως και ανακοινώθηκε.

«Αν πάρει το υπουργείο την απόφαση να κινηθεί με ταχύτητα λόγω του επείγοντος της κατάστασης, με απευθείας αναθέσεις για την επισκευή των υποδομών, τότε σίγουρα θα κινηθούν τα έργα. Ωστόσο, αν ακολουθήσουν διαγωνισμοί αναμένοντας τις καλύτερες προσφορές και έπειτα διαδικασίες, δικαστήρια και γραφειοκρατία, το τρένο δε θα κυκλοφορήσει σύντομα, μπορεί να περάσει ακόμη και ένας χρόνος. Αν όντως αποκατασταθεί σε ένα μήνα, ενδέχεται η αρχή να γίνει με τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που κινούνται με ντίζελ και όχι με ηλεκτροκίνηση» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο μηχανοδηγός της Hellenic Train, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, σημειώνει πως «το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση για τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες δεν περιλαμβάνει τα συστήματα ασφαλείας που απαιτούνται για τις επιβατικές και η κυκλοφορία θα περικλείεται από όρους και οι ταχύτητες θα είναι σαφώς χαμηλότερες», ενώ υπογραμμίζει πως «αυτό θα λειτουργήσει για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η αποκατάσταση των συστημάτων. Από την πλευρά μας οι μηχανοδηγοί θα πιέσουμε για την αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας».

Οι καταστροφές εκτείνονται σε μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων από τον Δομοκό μέχρι και έξω από τη Λάρισα, ενώ η αρχική εκτίμηση του κόστους επισκευής αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αφορούν σημαντικές υποδομές του δικτύου, μαζί και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες, έχουν παρασυρθεί σκύρα από τα ορμητικά νερά, πάνω στα οποία στηρίζονται οι ράγες και επίσης έχουν χαλάσει τα μηχανήματα ηλεκτροδότησης των τρένων», σημειώνει ο κ. Κιουτσούκης και εξηγεί πως «έχουν πλημμυρίσει υποσταθμοί, έχουν καταστραφεί οι κολώνες που μεταφέρουν καλώδια ρεύματος και όλα αυτά καθιστούν το έργο αποκατάστασης δύσκολο και ακριβό, ενώ το κόστος επισκευής ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από την πρώτη εκτίμηση. Ακόμη και τώρα, σε ορισμένα σημεία το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πλημμυρισμένο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα δεδομένα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου - Ισχαιμικό επεισόδιο «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις του 39χρονου
Οι ιστολογικές εξετάσεις εστιάζονται στο συμπέρασμα ισχαιμικού επεισοδίου, δηλαδή να πέθανε ο 39χρονος από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, λόγω εξάντλησης και υποθερμίας
Ο Βασίλης Καλογήρου και το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του
Η Ειρήνη Μουρτζούκου ξανά μαζί με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Που εστιάζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
Η Ειρήνη Μουρτζούκου είναι ξανά μαζί με την μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη, παρά το γεγονός πως μέχρι και πριν λίγο καιρό την κατηγορούσε...
Ειρήνη Μουρτζούκου
«Δεν είναι αυτό το πόδι μου» ούρλιαζε σε κατάσταση σοκ ο 16χρονος που τραυματίστηκε από φορτηγό στον Μαραθώνα
«Καθόμουν στο πεζοδρόμιο και κανονικά το φορτηγό έπρεπε να είχε στρίψει. Δεν έστριψε, ήρθε ευθεία προς εμένα με πολύ ταχύτητα», περιγράφει ο 16χρονος μαθητής
Το σημείο του τροχαίου στη Λεωφόρο Μαραθώνος
«Πυρά» Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για τα Τέμπη - «Ποιόν εξυπηρετείτε;»
«Για ποιον λόγο κύριε Κασελάκη, μιλάτε για ενδεχόμενο συσχετισμό των ελαιών σιλικόνης μετασχηματιστών της Siemens με την Πυρόσφαιρα που στέρησε το οξυγόνο και κατέκαψε τα παιδιά μας;» γράφει η Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Στέφανος Κασσελάκης 8
«Ποιός πείραξε τον άντρα μου» ούρλιαζε η γυναίκα του 43χρονου Σπύρου Σέββου που βρέθηκε απαγχονισμένος στην αποθήκη του σπιτιού του στο Κερατσίνι
Ο 43χρονος ψυκτικός, που ήταν πατέρας ενός 9χρονου κοριτσιού εντοπίστηκε νεκρός από την αδερφή της γυναίκας του, ενώ δίπλα του βρέθηκε κι ένα χειρόγραφο σημείωμα, που ανέφερε: «σας αγαπάω, συγγνώμη για όλα»
Ο Σπύρος Σέββος 6