Ελλάδα

Βατόπουλος: Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε τα rapid test στους εμβολιασμένους – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Στην πορεία της πανδημίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα μένοντας ασφαλείς, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA. 

O καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του καθηγητή είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να κάνουν ένα self test πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση πανδημίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας. 

Click4more: Rapid test και σε εμβολιασμένους τα Χριστούγεννα: Ενστάσεις από Εξαδάκτυλο και Μανωλόπουλο

Γιορτές με την «φούσκα» μας και εμβολιασμός

Μιλώντας για το πώς θα μείνουμε ασφαλείς την περίοδο των Χριστουγέννων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε δε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

Τόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όσο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημείωσαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης τόνισε μάλιστα ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί επαναμολύνσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown. «Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ποτέ μη λες ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καρυστιανού για Καρώνη: «Αδίστακτος και σκοτεινός, διαπράττει την μέγιστη ύβρη»
«Ο κύριος Καρώνης θα πάει να διδάξει στους φοιτητές την "επιστήμη" όπως την αντιλαμβάνεται, όμως δεν θα διδάξει ούτε ήθος ούτε αξιοπρέπεια ως οφείλει» γράφει η Μαρία Καρυστιανού σε ανάρτησή της
Η Μαρία Καρυστιανού 7
Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στα Χανιά - Έβαζαν μετανάστες να δουλεύουν σε ξενοδοχεία και κρατούσαν μέρος του μισθού τους
Τα τρία μέλη του κυκλώματος διακίνησαν από την Αθήνα στα Χανιά τουλάχιστον 39 μετανάστες, χωρίς τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και προσπάθησαν να τους τοποθετήσουν για εργασία σε επιχειρήσεις του νησιού
Περιπολικό 1
Ωνάσειο: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δυο παιδιά μικρού σωματικού βάρους, έλαβαν νεφρό από τους γονείς τους
Οι μικροί ασθενείς, μετά απο εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, βρέθηκε ότι ήταν ιστοσυμβατοί με τους γονείς τους και συγκεκριμένα, με τη μητέρα και τον πατέρα τους αντίστοιχα κι έτσι οι γιατροί προχώρησαν στη μεταμόσχευση
Χειρουργείο